Επιχειρήσεις

Elval: Χρηματοδότηση 75 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε τη χορήγηση δεκαετούς δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ στην Εlval, τον τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, χρηματοδοτώντας το 50% της νέας της επένδυσης.

Η πρώτη φάση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος της ElvalHalcor με στόχο τη σταδιακή αύξηση της συνολικής παραγωγικής της δυνατότητας σε προϊόντα έλασης αλουμινίου σε πάνω από 500.000 τόνους ανά έτος ολοκληρώθηκε το 2020, με την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου Tandem στο εργοστάσιο της Εlval στα Οινόφυτα.

H νέα επένδυση αφορά στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του επενδυτικού προγράμματος με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας και άλλα προϊόντα αλουμινίου που ισχυροποιούνται λόγω των διεθνών μεγα-τάσεων.

Η επένδυση αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελούμενη από ένα νέο ψυχρό έλαστρο, μια νέα γραμμή βαφής με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, έναν νέο φούρνο απολακοποίησης και αυξημένη δυναμικότητα για παραγωγή πλακών, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του συνολικού αποτυπώματος της εταιρείας. Η απόδοση των νέων μηχανών και του σχετικού εξοπλισμού θα υποστηρίξει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του εργοστασίου και θα ελαττώσει τα ποσοστά επιστροφών, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας. Η επένδυση είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) και αναμένεται να δημιουργήσει 114 νέες θέσεις εργασίας.

Η νέα αυτή συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Elval, τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, ανακοινώθηκε σήμερα στην Αθήνα σε τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης από τον πρόεδρο της ΕΙΒ κ. Werner Hoyer και τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ElvalHalcor, κ. Μιχάλη Στασινόπουλο.

«Η αύξηση της παραγωγικότητας, η καινοτομία και η εξωστρέφεια αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης για την Elval. Το δάνειο της ΕΙΒ θεμελιώνει το τεχνολογικά πρωτοπόρο πλάνο επενδύσεων του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, ενισχύει την παρουσία της ελληνικής βιομηχανίας στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων μεγα-τάσεων και συμβάλλει στην κυκλική και ψηφιακή οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση καθώς και στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την ΕΙΒ και τον πρόεδρό της κ. Werner Hoyer για την παρουσία του και τη διαρκή υποστήριξη των προσπάθειών μας», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. της ElvalHalcor.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που χορηγεί αυτήν τη χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιταχυνθεί η επένδυση της ElvalHalcor στην καινοτομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανακύκλωση. Αυτή η οραματική επένδυση θα ενισχύσει τη βιώσιμη παραγωγή σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ευρώπη, ως μέρος της ευρύτερης υποστήριξής μας προς επιχειρήσεις με επενδύσεις μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα», είπε ο πρόεδρος της ΕΙΒ κ. Werner Hoyer.

Η Elval αποτελεί τον τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor και μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες έλασης αλουμινίου διεθνώς. Για σχεδόν 50 χρόνια, η Elval αναγνωρίζεται ως ο αξιόπιστος συνεργάτης και πρωτοπόρος παραγωγός προϊόντων αλουμινίου με ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, η δόμηση και οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια και η θέρμανση-ψύξη-κλιματισμός. Μέσω ενός ισχυρού εμπορικού δικτύου σε 21 χώρες, η Elval εξάγει πάνω από το 80% της παραγωγής της σε περισσότερες από 60 χώρες, προσφέροντας βιώσιμες και ανταγωνιστικές λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των πιο απαιτητικών πελατών παγκοσμίως.

Οι παγκόσμιες μεγα-τάσεις στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η κλιματική ουδετερότητα και η καθαρή κυκλική οικονομία, αλλά και η αστικοποίηση αποτελούν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης αυξάνοντας τη ζήτηση των προϊόντων έλασης αλουμινίου σε διάφορες αγορές στις οποίες η Elval αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα. Το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο, βιώσιμο και προκαλεί μικρές εκπομπές άνθρακα καθώς ανακυκλώνεται. Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται αέναα, με διαδικασία ανακύκλωσης «κλειστού βρόγχου» χωρίς να αλλοιώνονται οι ιδιότητες και η αρχική τους ποιότητα.

Η σημερινή συμφωνία είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ της Elval, του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor και της EIB, καθώς η εταιρεία εργάζεται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω των προϊόντων και του τρόπου λειτουργίας της.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει 8 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα σε όλη την Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα