Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο του σχεδιασμού


Στόχους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αποκτά ο Όμιλος ΕΛΠΕ και προωθεί δυναμικά τον ενεργειακό μετασχηματισμό, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και εκτελεστικό μέλος δ.σ. της Ελληνικά Πετρέλαια, Γιώργος Αλεξόπουλος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο το Στρατηγικό Συνέδριο Athens Investment Forum 2018, ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή πετρελαϊκή βιομηχανία ήδη σχεδιάζει τη μετάβαση στη νέα οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στοχεύοντας τόσο στην συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των διυλιστηρίων, όσο και στην σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από πρώτες ύλες χαμηλού, ή και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (ανανεώσιμα, απόβλητα, CO2 από την ατμόσφαιρα).

Παράλληλα, σημείωσε πως τα υγρά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα που θα παράγονται μέσω καινοτόμων τεχνολογιών θα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των συμβατικών καυσίμων και, ταυτόχρονα, θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελώντας μέρος της λύσης που - όπως σημείωσε - «δεν μπορεί παρά να είναι πολυδιάστατη».

Εν συνεχεία, ο κ. Αλεξόπουλος μίλησε για τα προγράμματα συνεχούς βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των ΕΛΠΕ, στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών χαμηλού άνθρακα, αλλά και στις επενδύσεις που υλοποιούνται από την Ελληνικά Πετρέλαια στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Βιοκαυσίμων.

Κλείνοντας, υπογράμμισε την ολοκλήρωση των έργων σε ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, δυναμικότητας 9 MW, στον Νομό Καρδίτσας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 MW.