Αγορές

ΕΛΠΕ και Motor Oil οδηγούν το ΧΑ - Εντυπωσιακό άλμα της Attica Bank


Μετά από τρεις μέρες σταθεροποίησης - κι αφού μεσολάβησε χθες μιά "έκρηξη" τζίρου λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI, το χρηματιστήριο παίρνει πάλι ανοδική κατεύθυνση. Κέρδη πάνω από 1% καταγράφουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες, με έντονη συναλλακτική κίνηση και τζίρο 36 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πλέον στην περιοχή των 900 μονάδων, όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει βραχυπρόθεσμα κι αν θα ακολουθήσει νέος κύκλος ανάκαμψης προς τα υψηλά 12μήνου.

Η άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ 30ετίας προβληματίζει την αγορά. Αντίθετα, υποστηρικτικά λειτουργούν τα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών στο α΄τρίμηνο.

 Ομως το ΧΑ δεν μπορεί να αποκλίνει επί πολύ  χρόνο από τη γενικότερη πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν σήμερα εικόνα σταθεροποίησης, με μεταβολές της τάξεως του 0,25%. Ενισχύονται τα ομόλογα, που είχαν καταποντιστεί τι προηγούμενες μέρες, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά (+1,4%), το brent πήγε μέχρι 120,8 δολ. το τελευταίο 24ωρο, το φυσικό αέριο υποχωρεί στα 89 ευρώ (-5,3%).

Ανησυχίες προκαλεί η απόφαση της ΕΕ να κλιμακώσει τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, με επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Την αβεβαιότητα επιτείνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και οι αναμενόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στα μέτωπα των επιτοκίων και της χορήγησης ρευστότητας.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο ΓΔ κατακτά τις 900 μονάδες, αλλά θα χρειασθεί "καλά νέα" ως "καύσιμο" για να συνεχίσει υψηλότερα.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 901,28 μονάδες (+1,19%). Τώρα βρίσκεται  στος 899 μονάδες με κέρδη περίπου 1% .

Ο FTASE25 κερδίζει 1,20% στις  2.182,5 μονάδες. Κατά 0,25% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό  +1,24% και τώρα τα κέρδη του περιορίζονται σε 0,85%. Εντυπωσιάζει η Attica Bank, που συνεχίζει το μινι ράλι ανάκαμψης με νέο άλμα +24%. Ακολουθούν Eurobank +1,4%, Τρ. Ελλάδος +1,2%,  Εθνική  και Alpha +0,5%. Στο κόκκινο η Πειραιώς (-0,8%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν τα διυλιστήρια: ΕΛΠΕ +4,3%, Motor Oil +3,8%. Ακολουθούν ΟΠΑΠ +3%, ΟΤΕ +2,3%, Aegean +2%, ΔΕΗ +1,8%, ΕΥΔΑΠ +1,5%..

Στο κόκκινο Τιτάν -2,5%, Coca-Cola -1,7%, Jumbo -1,6%, Quest και Lamda -1%,Μυτιληναίος -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα