Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Εξωδικαστικές διεργασίες για την αποζημίωση 32 εκ. από την πΓΔΜ


Εκτός δικαστικών αιθουσών αναμένεται να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με την αποζημίωση, ύψους 32 εκατ. δολαρίων, την οποία και διεκδικούν τα Ελληνικά Πετρέλαια από τα Σκόπια, με τις δύο πλευρές εντείνουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να φτάσουν σε συμβιβασμό.

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά σύμβαση του 1999 μεταξύ των δύο, σχετικά με την υποχρεωτική αγορά από τη γειτονική χώρα μίνιμουμ ποσοτήτων 500.000 τόνων μαζούτ, ετησίως και για 20 χρόνια, η οποία και συμφωνήθηκε, κατά την εξαγορά του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ από τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο.

Το 2002, η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών της πΓΔΜ, προέβησαν σε καταγγελία της σύμβασης, καθώς θεωρήθηκε πως το όριο 500.000 τόνων ήταν υπερβολικό.

Δύο χρόνια αργότερα, τα ΕΛΠΕ είχαν προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού, το οποίο αποφάσισε, το 2007, την καταβολή αποζημίωσης 52 εκατ. ευρώ, καθώς τα Σκόπια δεν εκπλήρωσαν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BalkanInsight, η εταιρία προσέφυγε, προ ολίγων ημερών, ξανά στη Δικαιοσύνη, καθώς η πΓΔΜ δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις ούτε την περίοδο 2008 – 2011, διεκδικώντας 32 εκατ. δολάρια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Ζάεφ, λίγο πριν την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε για το ζήτημα, πως ξεκινά η διαδικασία διαπραγμάτευσης με στόχο να βρεθεί λύση που θα μειώσει την πιθανή ζημιά στον προϋπολογισμό της ΠΓΔΜ, για κάτι που έγινε από μία προηγούμενη κυβέρνηση.

Η σύμβαση λήγει τον Μάιο του τρέχοντος έτους, με τα ΕΛΠΕ και αξιωματούχους των Σκοπίων να βρίσκονται σε εξωδικαστικές διεργασίες, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ίσως τεθούν επί τάπητος, το ενδεχόμενο νέας σύμβασης όσο και το ανοικτό θέμα της επαναλειτουργίας του αγωγού πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη μέχρι το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων, το οποίο, πλέον, χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θέλουν να αξιοποιήσουν τον αγωγό μεταφοράς και τις εγκαταστάσεων της ΟΚΤΑ, καθώς, μέσω αυτού θα είναι καλύτερη η πρόσβαση σε άλλες βαλκανικές χώρες, χαμηλώνοντας και το κόστος των Βαλκανίων εφοδιασμού αυτών.

ΕΛΠΕ και πΓΔΜ, όπως σημειώνουν ειδικοί, δύναται να συμφωνήσουν για το εν λόγω ζήτημα, πριν τελειώσουν οι διεργασίες, στα δύο Κοινοβούλια, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις