Άμυνα & Διπλωματία

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία


O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος  Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι μιά μονάδα του κινητού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot θα ενταχθεί στην αμυντική θωράκιση της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο της επίσκεψης, στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός έγινε συζήτηση για τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019».

Σύμφωνα με τον ίδιο η διάθεση συστήματος Patriot θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, θα προβάλλει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και θα ενισχύσει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία.

«Ως αμυντικό σύστημα, δεν συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής» είπε ακόμα ο Σ. Πέτσας και σημείωσε ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας «παραμένει αναλλοίωτη καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μια ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή».