Επιχειρήσεις

Ελληνικές παραγωγές μεγέθους «Game of Thrones» και εισπράξεις €20 δισ.


Ψηφίζεται άμεσα σχετικό νομοσχέδιο

Φιλόδοξο σχέδιο για ελληνικές παραγωγές μεγέθους της τάξεως του «Game of Thrones» επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να προσελκύσει μερίδιο 0,5% ή 1% του παγκόσμιου τζίρου των διεθνών παραγωγών, αξίας 2,3 τρισ. ευρώ, δηλαδή να φέρει στη χώρα από 10 έως 20 δισ. ευρώ.

Το ποσό που είναι έτοιμο να διατεθεί στον οπτικοακουστικό χώρο αγγίζει τα 450 εκατομμύρια ευρώ, όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για τον οπτικοακουστικό χώρο, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται στις 4 Αυγούστου.

Η παρουσίαση στους δημοσιογράφους έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, από τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε) Πάνο Κουάνη.

«Ενώ πρόκειται όντως για ένα μεγάλο βήμα, χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις, κυρίως σε ότι αφορά τα οικονομικά κίνητρα» ανέφερε ο κ. Κρέτσος και υπογράμμισε ότι είναι πιθανό η τρόικα να έχει αντιρρήσεις. Ειδικότερα θα ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για όσους αποφασίσουν να γυρίσουν ταινία στην Ελλάδα.

«Εφόσον όμως το έχουν κάνει και άλλες χώρες γιατί να μην μπορέσει και η Ελλάδα; Ειδικά σήμερα που έχουμε μπει σε μια ρότα χωρίς μεγάλη αστάθεια» ανέφερε.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στη δημιουργική βιομηχανία είναι 1,4%, δηλαδή μόλις το μισό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στο 2,8%.

Στην παρουσίαση έγιναν πολλές αναφορές στο «Game of Thrones». Όπως αναφέρθηκε «το όραμά μας είναι να έρθουν παραγωγές όπως το Game of Thrones ή να μην χάσουμε προς την Κροατία άλλες ταινίες όπως το Mama Mia».

Για την σύνθεση του νομοσχεδίου έχουν εξεταστεί αντίστοιχα μοντέλα που εφαρμόστηκαν μεταξύ άλλων σε Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία.

Βασικό τμήμα του νομοσχεδίου αποτελεί η ενίσχυση του οπτικοακουστικού τομέα (σινεμά, τηλεοπτικές παραγωγές, video games και animation) μέσα από επιχορηγήσεις (το λεγόμενο cash rebate) για δαπάνες που θα γίνουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών -μεταξύ αυτών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας- ορίζεται επιστροφή 25% για τις δαπάνες παραγωγών που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα (το ανώτατο ποσό που μπορεί να δοθεί είναι τα 5 εκατομμύρια ευρώ).