Νέο Επιχειρείν

Μία Ελληνίδα στους κορυφαίους σοκολατοποιούς της Ευρώπης


Μια θέση στο Πάνθεον της σοκολατοποιίας, δίπλα στους δημιουργούς της φίρμας "Leonidas", διεκδικεί η Θεσσαλονικιά Μίνα Αποστολίδη, που έχει κερδίσει ήδη διεθνή φήμη και αναγνώριση με τα χειροποίητα προϊόντα της.

Διαθέτει εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στα προάστια  των  Βρυξελλών, που κατατάσσεται ήδη στις κορυφαίες σοκολατερί. Περνώντας την πόρτα µε την ταµπέλα «Mina Handmade Chocolates», νομίζεις  ότι θα συναντήσεις τη Ζιλιέτ Μπινός στην ταινία «Chocolat». Η Μίνα Αποστολίδη είναι µία βέρα Θεσσαλονικιά µε ελληνικά χαρακτηριστικά και πλατύ χαµόγελο.

 Ξεκίνησε από τα σχολικά της χρόνια να ασχολείται με την σοκολάτα, παίρνοντας ώθηση από την μητέρα της και τη γιαγιά της. Στα πανεπιστημιακά χρόνια, συνέχισε την ενασχόληση της με την σοκολατοποιία παράλληλα με τις σπουδές της σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

 Σοκολάτες για τον... Εμίρη

Γυρνώντας στην Ελλάδα το 1993, έπιασε δουλειά στην ξενοδοχειακή εταιρεία Σάνη ΑΕ στη Χαλκιδική, ως υπεύθυνη δηµοσίων σχέσεων µε κύριο τοµέα τη διοργάνωση και επικοινωνία του Sani Festival. Μέχρι που αποφασίζει να παραιτηθεί «για να κάνει άλλα πράγματα». Ξαναγυρνάει στο σχολείο της, το «Ανατόλια», ως εργαζόμενη αυτή τη φορά, για να αναλάβει το γραφείο αποφίτων και εξεύρεσης πόρων και αποφοίτων.  Στο μεταξύ, είχε προλάβει να παντρευτεί και να κάνει δύο παιδιά.
«Το 2003, αποφασίσαμε  να µετακοµίσουµε οικογενειακώς στο Ντουµπάι. Βρέθηκα σε ένα μέρος  χωρίς σοκολάτες, µε πολύ ελεύθερο χρόνο. Οπότε αρχίζω να φτιάχνω σοκολάτες. Αρχικά για τα παιδιά και την οικογένεια, µετά για να κερνάω. Τελικά έφτασα να πουλάω για πρώτη φορά! Μέσω γνωστών, οι σοκολάτες έφτασαν και στη βασιλική οικογένεια των εμιράτων», λέει. Αυτό ήταν που της έδωσε αναγνώριση και προοπτικές. Το 2014 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά

Οι σοκολάτες της είναι εμπνευσμένες   από τα μέρη που έχει ζήσει. Γευστικές αναμνήσεις και παραδόσεις κυρίως της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Επιλέγει ξηρούς καρπούς και φρούτα από την Ελλάδα, αμύγδαλα  Καβάλας, φιστίκια Αιγίνης, ελληνικό ταχίνι, λικέρ βύσσινο της μητέρας της, ροδόνερο από το Ιράν.

Γεύσεις και ονόματα που ταξιδεύουν

«Δίνω έμφαση στην καλή ποιότητα των πρώτων υλών και µ’ ενδιαφέρει να γνωρίζω τους παραγωγούς και την προέλευσή τους. Ως πρώτη ύλη για τις συνταγές µου χρησιμοποιώ  τις σοκολάτες της εταιρείας Βαλρόνα. Θέλω οι σοκολάτες µου να έχουν κάτι να πουν. Δεν µ’ ενδιαφέρει να εντυπωσιάσω, αλλά να δώσω χαρά και να ταξιδέψω όσους τις δοκιμάζουν», λέει

Τα ονόματα  που τους δίνει έχουν κάτι από παιχνίδι. «Πώς να αποκαλέσω µία σοκολάτα που έχει μέσα  ταχίνι, καραμελωμένα και αλατισμένα  αμύγδαλα και μαύρη  σοκολάτα; Είναι µια σοκολάτα µε έντονη προσωπικότητα, χωρίς να φωνάζει. Μόνο "Σεχραζάτ" θα µπορούσα!» τονίζει. «Την τρούφα µε το τριαντάφυλλο τη βάφτισα “Λεϊλά”, αυτήν µε τη μαυροδάφνη  και το σύκο “Αθηνά”. Η “Λουίζα” είναι µε γκανάς , ευωδιασμένη από τη λουίζα στο σπίτι της Θεσσαλονίκης», «συστήνει» τις σοκολάτες µία µία. Ξεκίνησε πάντως µε την «Παυλίνα», μία σοκολάτα τρούφα µε λικέρ βύσσινο, που έχει το όνομα της μητέρας της.

Οι σοκολάτες της Μίναςγίνονται ανάρπαστες σε πολλές χώρες και της έχουν αποφέρει σημαντικάδιεθνή βραβεία.

Πηγή: erhnos.gr