Ελλάδα

Ελληνες επιχειρηματίες σε σκάνδαλο inside information στη Wall Street


Δύο γόνοι ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών  εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρησιμοποίησης εσωτερικής πληροφόρησης για κερδοσκοπία σε μετοχές, που αποκαλύφθηκε στη wall Street.
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ένας εκ των αντιπροέδρων  της Goldman Sachs, ο 33χρονος Bryan Cohen, ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ και παραπέμπεται σε δίκη. Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στους δύο Ελληνες επιχειρηματίες,  ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη και κρατείται.
 Οι εμπλεκόμενοι από ελληνικής πλευράς είναι οι:

  • Γιώργος Νίκας, μέχρι τώρα πρόεδρος ΔΣ της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», η οποία ανήκε παλαιότερα στην  οικογένεια του. Μετά την πώληση της εταιρείας, έχει αναπτύξει δραστηριότητες στις ΗΠΑ, όπου ελέγχει την αλυσίδα καταστημάτων «GRK Fresh»
  • Τηλέμαχος Λαβίδας, γιός του Θανάση Λαβίδα, ιδιοκτήτη της εισηγμένης φαρμακευτικής βιομηχανίας Lavipharm, στην οποία είναι και ο ίδιος μέλος του ΔΣ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο Ελληνες απεκόμισαν  χρηματιστηριακά κέρδη 2,6 εκατ. δολ. αξιοποιώντας εσωτερικές εμπιστευτικές πληροφορίες που τους έδινε  - έναντι οικονομικού ανταλλάγματος – ο  υπό κατηγορία αντιπρόεδρος της Goldman  Sachs
 
Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, μετά από πολύμηνες έρευνες η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission - SEC) διαπίστωσε ότι ο  Bryan Cohen, έδινε πληροφορίες για επικείμενα επιχειρηματικά deals  σε στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, ο οποίος εν συνεχεία τις μεταβίβαζε στους Νίκα και Λαβίδα. Οι δύο Ελληνες αγόραζαν μετοχές και έδιναν μέρος των κερδών στον πληροφοριοδότη τους αντιπρόεδρο της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC, είχε δημιουργηθεί διεθνές δίκτυο διακίνησης-χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών, με «κανάλια» που έφθαναν στην Ελβετία και στην Ελλάδα.
Για τους δύο Ελληνες επιχειρηματίες υπάρχουν στοιχεία ότι έκαναν χρήση εσωτερικής πληροφόρησης για τα deals των εταιρειών Syngenta και  Buffalo Wild Wings.

Στο κατηγορητήριο υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε το σχήμα. Για την περίπτωση της Buffalo Wild Wings αναφέρεται ότι λίγο μετά την μετακίνηση του Cohen στη Νέα Υόρκη, η εταιρεία προσέλαβε την Goldman ως σύμβουλο για να βοηθήσει στην εξαγορά της Arby’s Restaurant Group. Ο Cohen έμαθε για την πιθανή εξαγορά και πληροφόρησε σχετικά τον Γ. Νίκα, ο οποίος αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings.Λίγες μέρες αργότερα πούλησε τις 9.000 μετοχές με κέρδος 79.074 δολάρια.

Μετά από μία εβδομάδα έγινε γνωστό στην αγορά ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για εξαγορά από την Buffalo Wild Wings. Την επόμενη ημέρα η μετοχή της αλυσίδας εστιατορίων εκτοξεύθηκε στο +24%. Ο Γ.Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδος 343.298 δολάρια, σύμφωνα με την SEC.

Όπως γράφει το Bloomberg, στον κ. Νίκα και στον φίλο του Τηλέμαχο Λαβίδα ασκήθηκε επίσης δίωξη με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για να κλέψουν κρίσιμες μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals από τον πατέρα του κ. Λαβίδα, τον Θανάση Λαβίδα, ο οποίος ήταν μέλος του ΔΣ της έως το 2016.  Η Ariad εξαγοράστηκε τελικά από την ιαπωνική Takeda Pharmaceutical και η μετοχή της σημείωσε μεγάλη άνοδο.

Ο Γ. Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017, διάστημα κατά το οποίο έλαβε πληροφορίες για εξαγορές και δυνητικές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από αγνώστου ταυτότητας trader της Ελβετίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Τηλ. Λαβίδας παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε αμερικανικό παρουσιάστηκε και διατάχθηκε η κράτηση του χωρίς εγγύηση έως τη δίκη, προκειμένου να μη διαφύγει στο εξωτερικό.  
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την άσκηση δίωξης εναντίον του, ο Γ. Νίκας παραιτήθηκε από πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Νίκας»

Διαβάστε επίσης