Επιχειρήσεις

Έλληνας πρεσβευτής «ελληνοποίησε» ιαπωνικό γιαούρτι!- Η απάντηση του ΥΠΕΞ


Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών και στο διπλωματικό Σώμα  η πρωτοφανής υπόθεση παράνομης παραχώρησης ελληνικού εμπορικού σήματος σε ξένη πολυεθνική εταιρεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία  κατασκεύασε πλαστό πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο παρέδωσε σε μεγάλη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, προκειμένου εκείνη να παρασκευάζει γιαούρτι με την ένδειξη «The Greek Yogurt».

Το έγγραφό, το οποίο κυκλοφορεί μάλιστα και στο διαδίκτυο, φέρει την ελληνική σημαία καθώς επίσης και την υπογραφή του Έλληνα πρέσβη και σε αυτό αναγράφεται η ένδειξη «The embassy of Greece approves “meizi The GREEK YOGURT” as an authentic Greek Yogurt».

Ο Έλληνας πρέσβης προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς να λάβει άδεια από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακάμπτοντας ακόμα και τον ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίμαχο πιστοποιητικό παραδόθηκε στους Ιάπωνες τον Απρίλιο του 2018, ενώ ο Έλληνας πρέσβης εξήρε την ποιότητα του ιαπωνικού γιαουρτιού σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε τότε.

japan

Ακολούθως, ξεκίνησε μία τεράστια διαφημιστική καμπάνια προώθησης του παρανόμως ελληνοποιημένου ιαπωνικού γιαουρτιού σε όλα τα μέσα με κεντρικό σύνθημα της εταιρείας ότι το γιαούρτι της είναι ελληνικό και έχει την έγκριση της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο. Στη συσκευασία αναγράφεται μάλιστα η φράση «παραδοσιακή συνταγή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού».

Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η ιαπωνική εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να εξάγει το δικό της «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» σε όλες τις χώρες της Ασίας όπου και δραστηριοποιείται, ακόμα και αν παρασκευάσει το γιαούρτι της σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι για να φέρει την ένδειξη «Greek» ένα προϊόν πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένα συστατικά γάλακτος που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Βραδυνή της Κυριακής" δεν είναι καινούργια και τελεί εν γνώσει του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ως επισημάνθηκε και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, αλλά και ως προκύπτει από το ίδιο το εν λόγω δημοσίευμα, το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη κινηθεί νομικά,  δια μέσου νομικού εκπροσώπου του στην Ιαπωνία. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς υπεράσπιση και προάσπιση της πάσης φύσεως οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας διεθνώς, καθώς και υπέρ της εξωστρεφούς ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.