Χρηστικά

Ελλειμμα πάνω από €1 δισ. εμφανίζει ο ΕΦΚΑ!


Αυξήθηκαν στα 38 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - Μειώθηκαν οι εισφορές

Έλλειμμα πάνω από 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, την ώρα που αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλισμένων προς τον ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό.

Αιτία είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν οι εργοδότες, αλλά και η αύξηση των δαπανών του Οργανισμού, εξελίξεις που αποδίδονται στην πανδημία και στο lockdown.

Για αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων έχουν ανασταλεί οι πληρωμές τρεχουσών εισφορών και δόσεις από παλαιές ρυθμίσεις οι οποίες ρυθμίστηκαν ή θα ρυθμιστούν σε πολλές δόσεις.

Το στοίχημα για τον ΕΦΚΑ είναι η ανάκαμψη των εσόδων του, μετά την επαναφορά της οικονομίας και της αγοράς στην «κανονικότητα», αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται αφού και τους καλοκαιρινούς μήνες, που άνοιξε όλη η αγορά, συνεχίζεται η υστέρηση της ροής των εισπράξεων.

Επίσης, κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα, θα είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές, τις δόσεις από παλαιές ρυθμίσεις προ πανδημίας αλλά και τις δόσεις των ρυθμίσεων για τα χρέη της πανδημίας.

"Βουνό" τα ληξιπρόθεσμα

Με τη συνδρομή και της πανδημίας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 διαμορφώθηκε στα 38 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 251,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 361,8 εκατ. ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 110,4 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 83.783, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 σε 1.953.357 μητρώα. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των μητρώων (κατά 79.334) προέρχεται από την κατηγορία οφειλής μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, ενώ αύξηση κατά 22.899 παρουσιάζει ο αριθμός των μητρώων που αφορά σε οφειλές μέχρι 50 ευρώ. 

Επιπλέον αύξηση παρατηρείται στις συνολικές οφειλές κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία ωστόσο οφείλεται σε αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 1,5 δις ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές σημείωσαν μείωση κατά 463,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση στις κύριες οφειλές σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισροών στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αφενός λόγω της ένταξης στο ΚΕΑΟ μικρότερου αριθμού νέων οφειλετών με λιγότερες κύριες οφειλές (ένταξη κύριων οφειλών ύψους 327,4 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 1/7/2020 – 30/06/2021 έναντι 1,7 δις ευρώ για το χρονικό διάστημα 1/7/2019 – 30/06/2020) και αφετέρου στη μειωμένη εισροή νέων οφειλών εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, αναφορικά με το σκέλος των εκροών, σημαντικές διαγραφές οφειλών πραγματοποιήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 σε συνέχεια ενημέρωσης του μητρώου του e-ΕΦΚΑ κατόπιν διασταύρωσης στοιχείων. 

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση κύριων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (κατά 423,9 εκατ. ευρώ). Παράλληλα μείωση σημειώθηκε και στις κύριες οφειλές που ανήκουν στην κατηγορία μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος (58%) των μητρώων (μείωση κατά 308,3 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα, στην κατηγορία οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση του ύψους των κύριων οφειλών (κατά 171,5 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα