Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: «Μισές αλήθειες» για το ομόλογο στο Λονδίνο


Η «μετανάστευση»  του ομολόγου της Ελλάκτωρ από την αγορά χρεογράφων του Λονδίνου στην (υποδεέστερη) της Βιέννης, προκαλεί νέα προβλήματα παράβασης των κανόνων ενημέρωσης των εποπτικών αρχών και του επενδυτικού κοινού.

Οπως αποκαλύπτεται, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή διαπραγμάτευσης του ομολόγου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Ευθύμης Μπουλούτας είχε παραιτηθεί από το ΔΣ της θυγατρικής που το είχε εκδώσει. Ομως η Ελλάκτωρ δεν φρόντισε να ενημερώσει το Χρηματιστήριο – και μέσω αυτού  το επενδυτικό κοινό.

Δύο μέρες μετά την διάθεση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, στις 16 Ιουλίου 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευθ. Μπουλούτας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την βρετανική θυγατρική «Ellaktor Value Plc», η οποία είχε εκδώσει το ομόλογο, που διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο «The International Stock Exchange» (TISE) του Λονδίνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του TISE (https://tisegroup.com/market/companies/7879), η παραίτηση γνωστοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου, αλλά... ισχύει αναδρομικά από τις 9 Ιουλίου.

Ο λόγος της ασυνήθιστης αυτής κίνησης ήταν ότι οι υπεύθυνοι κανονιστικής συμμόρφωσης του TISE έμαθαν από το ενημερωτικό δελτίο για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον κ. Μπουλούτα για χειραγώγηση μετοχής και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Γνωστοποίησαν ότι αυτά συνιστούν παραβίαση των όρων του ομολόγου και η διαπραγμάτευσή του μπορεί να ανασταλεί.

Η παραίτηση Μπουλούτα μόνον από τη θυγατρική που είχε εκδώσει το ομόλογο, δεν θεωρήθηκε επαρκής κίνηση από τις  υπηρεσίες που TISE, που επέμειναν υποστήριζαν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να παραιτηθεί και από την μητρική Ελλάκτωρ.

Μπροστά στο αδιέξοδο, βρέθηκε η λύση απελπισίας να μετακομίσει το ομόλογο στην υποδεέστερη αγορά της Βιέννης MTF. Πρόκειται για την μόνη γνωστή υπόθεση εταιρικού ομολόγου που άλλαξε χρηματιστήριο για  να καλυφθούν «αμαρτίες» του Διευθύνοντος Συμβούλου της εκδότριας εταιρείας.

Για να αποφύγει προφανώς τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων η διοίκηση της Ελλάκτωρ γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόνον ότι η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου θα γίνεται σε άλλο χρηματιστήριο, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Απέφυγε επίσης να ενημερώσει τις εποπτικές αρχές και το επενδυτικό κοινό για την απομάκρυνση του Ευθ. Μπουλούτα από την θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία γνωστοποίησε μόνον στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Δεν είπε ψέματα. Είπε "μισές αλήθειες", αποκρύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Οσον αφορά την καταστρατήγηση ή μη χρηματιστηριακών Κανόνων, τον λόγο έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Π.Κ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης