Ενέργεια

Σε ΕΛΠΕ-Edison το 100% της Elpedison- Πούλησαν Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο


Τα ΕΛΠΕ και o γαλλοϊταλικός όμιλος Edison αποκτούν από κοινού το 100% της ηλεκτροπαραγωγικής εταιρείας εταιρίας Elpedison, εξαγοράζοντας τα μερίδια που κατείχαν ο όμιλος Ελλάκτωρ και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο/Στασινόπουλου.

 Η εξαγορά πραγματοποιείται μέσω της ολλανδικής χόλντινγκ Elpedison BV, που αποτελεί κοινοπρακτικό σχήμα των ΕΛΠΕ- Edison  και κατείχε μέχρι τώρα το 75,8%. Ετσι οι δύο όμιλοι ενισχύουν την παρουσία τους σε μιά αναπτυσσόμενη αγορά με ευοίωνες προοπτικές, όπου "συνωστίζονται" πλέον πολλοί παίκτες.

 Οπως ανακοινώθηκε, υπεγράφησαν χθες δύο συμβάσεις με τις οποίες:

  • Η εταιρεία «Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη» (HE&D) του ομίλου Ελλάκτωρ μεταβιβάζει στην Elpedison BV το 22,73% των μετοχών της ελληνικής Elpedison,έναντι 18,8 εκατ. ευρώ
  • Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (θυγατρική της Βιοχάλκο) μεταβιβάζει μετοχές που αντιστοιχούν  σε 1,48% της Elpedison, με τίμημα 1,2 εκατ. ευρώ

Η ανακοίνωση της Edison

Η Edison εξέδωσε ανακοίνωσή όπου  αναφέρει ότι η Elpedison BV, εταιρεία ελεγχόμενη ισομερώς από την Edison και την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) οριστικοποίησε σήμερα τη σύμβαση εξαγοράς των μετοχών της Elpedison Α.Ε.που κατέχουν η Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη (HE&D) A.E. και η Ελβαλχαλκορ A.E. Αποκτά έτσι το 100% της εταιρείας που κατέχει ηγετική θέση στην ελεύθερη ενεργειακή αγορά της Ελλάδας. 

H αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή της προβλέπεται να γίνει μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων εγκρίσεων. 

Η συναλλαγή εντάσσεται στη στρατηγική παγίωσης της θέσης της Edison στην ελληνική αγορά ενέργειας, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις εν όψει της επικείμενης υιοθέτησης του ευρωπαϊκού target model και της σταδιακής απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. 

Η Elpedison, με δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη, εγκατεστημένης ισχύος 820 MW και με περίπου 150.000 πελάτες, είναι η πρώτη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα και ο εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της αγοράς. Χάρις στις εδραιωμένες ικανότητες και την εμπειρία της Edison και της Ελληνικα Πετρελαια, η Elpedison φιλοδοξεί να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της προμήθειας ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και βέλτιστων ενεργειακών λύσεων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (εφεξής «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.») ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι, στις 19.06.2019 υπεγράφη Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών (Share Purchase Agreement) μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ A.E.», «Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη (HE&D) Α.Ε.», της  «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.» και της «Elpedison BV», για τη μεταβίβαση στην τελευταία των μετοχών της «Elpedison Α.Ε.» που κατέχουν οι δύο προηγούμενες εταιρείες.
Συγκεκριμένα, το Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών προβλέπει την πώληση 147.749 μετοχών της «Elpedison A.E.» (1,48% του Μετοχικού Κεφαλαίου) από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. έναντι ποσού ενός εκατομμυρίου διακόσιες εικοσιτέσσερις χιλιάδες εξακόσια εξήντα τέσσερα ευρώ (€1.224.664,00).
Η πώληση/μεταβίβαση των μετοχών θα υλοποιηθεί (Closing), αμέσως μετά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων (Conditions Precedent) που προβλέπονται στο προαναφερόμενο Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών, οι οποίες αφορούν σε συναινέσεις τρίτων μερών.
 

Διαβάστε επίσης