Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Εφοπλιστές κατά Reggeborgh με βαριές κατηγορίες - Η αντίδραση της Επ. Κεφαλαιαγοράς


Με νέα "επεισόδια" συνεχίζεται το σήριαλ της αντιπαράθεσης μεγαλομετόχων στον όμιλο Ελλάκτωρ. Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος που διεκδικούν τον έλεγχο του ομίλου από την Reggeborgh, εξαπολύουν μία ακόμα επίθεση κατηγορώντας τους Ολλανδούς για σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και για "ύποπτες" μεθοδεύσεις, που βλάπτουν τα συμφέροντα των άλλων  μετόχων. Ζητούν μάλιστα παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία απαντά ότι δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διενέξεις και "πολύ περισσότερο δεν χειραγωγείται από αυτές".

Κατηγορούν ειδικότερα την Reggeborgh ότι όταν ακόμα ήταν μεγαλομέτοχος της ανταγωνίστριας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στις Γενικές Συνελεύσεις της Ελλάκτωρ ενεργούσε συντονισμένα με τον ιστορικό βασικό μέτοχό της Λεωνίδα Μπόμπολα, χωρίς να το γνωστοποιήσει στις εποπτικές αρχές και στο επενδυτικό κοινό. Συμφώνησε μάλιστα μαζί του να του παραχωρήσει η Ελλάκτωρ εν είδει "ανταλλάγματος" τη θυγατρική "Ηλέκτωρ"

Οι κατηγορίες διατυπώνονται σε κοινή ανακοίνωση των εταιρειών Greenhill Investments και Kiloman, μέσω των οποίων  οι δύο εφοπλιστές κατέχουν πάνω  από 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ. Οι δύο εταιρείες ζητούν από τις εποπτικές αρχές να διερευνήσουν τα επίμαχα στοιχεία να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις  και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δηλώνουν μάλιστα ότι θα προσφύγουν σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προστατεύσουν την επένδυσή τους.

Στην ανακοίνωση τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν μεταξύ άλλων:
 
"1ον: Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφώνησε να αποκτήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, το σύνολο των μετοχών του ιστορικού βασικού μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδα Μπόμπολα και τον έλεγχο της εταιρείας. Συμφώνησε επίσης και μέχρι την άσκηση του δικαιώματος option, να ασκούν συντονισμένα τα δικαιώματα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποκρύβοντας η εταιρεία Reggeborgh από το επενδυτικό κοινό τη συντονισμένη άσκηση στα δικαιώματα ψήφου.

Το αντάλλαγμα στον έως τότε εκ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα, για να πουλήσει όλη τη συμμετοχή του σε αυτή, ήταν να του διασφαλίσει (ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), τη μεταβίβαση της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ. Εκείνη την εποχή η Reggeborgh φέρονταν επισήμως ότι κατείχε μόλις το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ταυτόχρονα το 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τι γνώριζε ο Λ. Μπόμπολας ώστε να αισθάνεται σίγουρος ότι η Reggeborgh, θα ελέγχει την γενική συνέλευση μετόχων ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της;

Η κατά συρροή παραβίαση της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς κι όχι μόνον, είναι αυταπόδεικτη. Οι πρωτοφανείς αυτές συμπεριφορές υποχρεώνουν τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών από το επενδυτικό κοινό, τον παράνομο συντονισμό των εμπλεκομένων προσώπων στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

2ον: Υψηλόβαθμο στέλεχος τα παρούσας διοίκησης της Ελλάκτωρ κάνει συγκλονιστικές αποκαλύψεις, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα. Ο ολλανδός βασικός μέτοχος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ελέγχει την επιχείρηση έχοντας καθημερινή συνεργασία με ένα μέλος του ΔΣ που εμφανίζεται ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό, ενώ είναι ο πραγματικός Διευθύνων Σύμβουλος.

Ζητάμε από τις εποπτικές αρχές να ερευνήσουν τις αποκαλύψεις αυτές (...). Οι πρακτικές διάλυσης εταιρειών που έχουν ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές".

 Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η δημοσιοποίηση της επιστολής, συνοδευόμενης από επικριτικά σχόλια ΜΜΕ για την "αδράνεια" των εποπτικών αρχών, προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι "εξετάζει όλες τις καταγγελίες με την αντικειμενικότητα και σοβαρότητα, που απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος".

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι ασκεί τα καθήκοντά της με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πάντοτε με αρτιότητα και πληρότητα.
Εξετάζει δε όλες τις καταγγελίες, που αφορούν στη χρηματιστηριακή αγορά, με την αντικειμενικότητα και σοβαρότητα, που απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος, εντός των χρονικών ορίων της νομοθεσίας, με αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων της.
Πλην όμως, είναι αυτονόητο και θα πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή, δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διενέξεις και πολύ περισσότερο δεν χειραγωγείται από αυτές όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων της.

 

Απάντηση-σχόλιο από την Reggeborgh

Η πλευρά των Ολλανδών μετόχων αντέδρασε με non paper, όπου τονίζεται ότι όλες οι κατηγορίες που διατυπώνουν οι εταιρείες των . Καϋμενάκη-Μπάκου έχουν απορριφθεί στα δικαστήρια και ότι ο μόνος στόχος τους τώρα είναι να πιέσουν εξωθεσμικά τις εποπτικές αρχές.

Το κείμενο-απάντηση των Ολλανδών:

«Αφού πρώτα έκαναν επιλεκτική διαρροή τμήματος ιδιωτικής συμφωνίας, που το σύνολο της είναι σε γνώση των εποπτικών αρχών και για την οποία έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ανακοινώσεις, κατόπιν έβγαλαν “θυμωμένη ανακοίνωση” για να αυτο-επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους!
Παρ’ ότι γνωρίζουν ότι όσα μονότονα επαναλαμβάνουν έχουν κριθεί και απορριφθεί αρμοδίως (με πιο πρόσφατη την απόρριψη και της τελευταίας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τους από το Πρωτοδικείο Αθηνών), εξακολουθούν στον ίδιο τόνο, με μόνο στόχο να πιέσουν εξωθεσμικά τις εποπτικές αρχές!
Την ουσία της υπόθεσης την έχει όμως απαντήσει η επιχειρηματική πραγματικότητα της εταιρίας σήμερα, η οποία προχωρά με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων της και της εθνικής οικονομίας».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα