Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Νηνεμία...πριν την καταιγίδα


Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, Ελλάκτωρ, ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης την επόμενη εβδομάδα. Δημόσιες αντιπαραθέσεις μέσω επίσημων ανακοινώσεων, αγοραπωλησίες μετοχών, παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες για την επόμενη μέρα του ομίλου είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το "παζλ" της μεγάλης εικόνας.

Τώρα, λίγες μέρες πριν την γ.σ η πλευρά των κ.κ Μπόμπολά - Κούτρα, με νέα ανακοίνωση, της εξαπολύει επίθεση στην πλευρά Καλλιτσάντση, αρνούμενη, ωστόσο, να συμμετάσχει πλέον στην περαιτέρω μάχη των εντυπώσεων η οποία επιφέρει σοβαρή βλάβη στην εικόνα του ομίλου - κάτι για το οποίο κατηγορεί την αντίπαλη πλευρά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πλευρά Μπόμπολα - Κούτρα, μεσούσης των προσπαθειών αναδιάρθρωσης του ομίλου και της στρατηγικής που είχε χαραχθεί - κάτι στο οποίο ήταν σύμφωνοι όλοι οι μέτοχοι - η πλευρά Καλλιτσάντση "ετοίμαζε την παράλληλη στρατηγική της για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών".

Συνοπτικά, το τελευταίο διάστημα η πλευρά Καλλιτσάντη έχει εξαγοράζει μετοχές αξίας περί τα 45 εκ. ευρώ, έχει αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό σχήμα αμφισβητώντας ανοιχτά την διοίκηση του ομίλου, ενώ ο ίδιος ο Λ. Μπόμπολας δήλωσε έτοιμος να αποχωρήσει από διευθύνων σύμβουλος - νωρίτερα - τον Ιούνιο του 2019, επισημαίνοντας πως με αυτή του την κίνηση θα βοηθήσει να τερματιστεί μία πικρή εσωτερική διαμάχη για το καλό της εταιρείας. 

Έντονο είναι πλέον το ενδιαφέρον για το αν θα υπάρξουν άλλες αγοραπωλησίες "πακέτων" μέχρι την επόμενη εβδομάδα όταν και θα αποκαλυφθεί το πραγματικό ποσοστό που ελέγχουν οι δυο μεγάλοι μέτοχοι άμεσα ή έμμεσα και η εκατέρωθεν υποστήριξη που θα λάβουν από funds, ξένους και εγχώριους μετόχους

Λ. Μπόμπολας: Δε θα συμμετάσχουμε στη μάχη εντυπώσεων

«Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο οποίο άλλωστε συμμετείχαν και οι αφοί Καλλιτσάντση σε θέσεις αυξημένης ευθύνης, ο Όμιλος υλοποιεί την προσπάθεια εταιρικού μετασχηματισμού, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τη δομή και τη λειτουργία του. Η κίνηση αυτή έχει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη στρατηγική, στόχευση και πρόγραμμα στο οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό οι αφοί Καλλιτσάντση συμφωνούσαν.

Αντί για συμπαράταξη στην προσπάθεια αυτή, επέλεξαν την παραίτησή τους από εκτελεστικές θέσεις του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την ανάρτηση των δικών τους θέσεων και προτάσεων, που αποτελούν κακέκτυπο της συγκροτημένης πρότασης αναδιοργάνωσης που επεξεργαζόμαστε εδώ και ένα εξάμηνο με Διεθνείς Συμβούλους. Αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε και είναι πραξικόπημα.

Αντί για αυτό, μας προσάπτεται η κατηγορία ότι χαρακτηρίζουμε τη Γενική Συνέλευση "πραξικόπημα", από τη στιγμή που εμείς, η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είμαστε αυτοί που υλοποιούμε τις αποφάσεις της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, του κατεξοχήν θεσμικού οργάνου λήψης αποφάσεων του Οργανισμού μας. Όσο εμείς σχεδιάζαμε την υλοποίηση των εν λόγω αποφάσεων, ήταν η πλευρά Καλλιτσάντση που ετοίμαζε την παράλληλη στρατηγική της για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών σκοπών της, οικειοποιούμενη πολλές από τις αρχικές στρατηγικές προτάσεις (εστίαση στις βασικές δραστηριότητες των κατασκευών, παραχωρήσεων, περιβάλλοντος), αντί να συμβάλλει στον δρόμο που είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση για το καλό του Ομίλου.

Συναισθανόμενοι τη βαριά ευθύνη απέναντι στους μετόχους, τους εργαζόμενους και την επενδυτική κοινότητα, αρνούμαστε να συμμετέχουμε περαιτέρω στη διαρκή μάχη εντυπώσεων και επικοινωνιακής πλειοδοσίας που μεθοδευμένα έχει ξεκινήσει η πλευρά Καλλιτσάντση, προκαλώντας πραγματική κόπωση σε όλα τα κοινά, αλλά και πολύ σοβαρή βλάβη στην εικόνα του Ομίλου.

Αναφορικά με το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που είναι και το μόνο που μας ενδιαφέρει, επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι υπάρχει ήδη από την πρώτη στιγμή ένα ξεκάθαρο, δομημένο, σαφές, στρατηγικό σχέδιο που διασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό της εταιρίας και τις προοπτικές της εταιρίας.

Είμαστε σίγουροι ότι οι μέτοχοι έχουν εμπιστοσύνη στη διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην ομάδα που γιγάντωσε τον Όμιλο, καθιστώντας τον πρωταγωνιστή στην εγχώρια και περιφερειακή επιχειρηματική σκηνή. Με αυτή την παρακαταθήκη, σχεδιάζουμε το μέλλον για τη νέα εποχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

Βάιος Κρόκος

Διαβάστε επίσης