Υγεία

Ελλάδα-κορονοϊός: 2 νέοι θάνατοι, 28 συνολικά, 74 νέα κρούσματα, 65 διασωληνωμένοι


Δύο νέους θανάτους από τον κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα (27/3) ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 28. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 73 έτη, με τους 23 να είναι άντρες και τις 5 γυναίκες.  

Επίσης, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 74 νέα κρούσματα κορονοϊού, συνολικά 966. Από τους νοσούντες 66 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της χώρας και οι 65 είναι διασωληνωμένοι.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η τροχιά διάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη, ενω ανέφερε ότι κάποιες περιοχές της χώρας υποφέρουν περισσότερο από τον κορονοϊό. 

Τι ισχύει με τα τεστ

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, λέγοντας ότι: σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.

Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.