Επιχειρήσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αντιμέτωποι με αύξηση εισφορών 9% το 2023!


Μεγάλη επιβάρυνση περιμένει αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2023

Με μία άκρως δυσάρεστη έκπληξη, για την οποία έχουν πάντως… προϊδεάσει τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, θα βρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2023. Οι τελευταίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές που θα προσεγγίζουν το 9%, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση διάταξης του νόμου Βρούτση, συνδέει το ύψος των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

Παρά τις αντιδράσεις φορέων και εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών, που ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει… δεύτερες σκέψεις και εν προκειμένω να «παγώσει» την εφαρμογή της διάταξης, η αύξηση των ασφαλιστικών ωρών αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Αυτό ισχύει βάσει των πληροφοριών που έχει καταγράψει πριν από περίπου ένα μήνα το Sin και επικαλείται σήμερα και  εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η διάταξη στο νόμου Βρούτση προβλέπει ότι από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Με δεδομένο ότι ο φετινός μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,8%, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα διαμορφωθεί σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο.

Το ύψος της αναπροσαρμογής των εισφορών θα καθοριστεί στα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί ο μέσος πληθωρισμός του 2022. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν περίπου 1.200.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ούτως ή άλλως «δοκιμάζονται» από την ενεργειακή και αγοραστική κρίση.

Πρακτικά, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά (210 ευρώ) για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα αυξηθεί περίπου 20 ευρώ, ενώ για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η επιβάρυνση θα είναι κατά τουλάχιστον 50 ευρώ.

Δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά που είναι σήμερα στα 210 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ κατά 50 ευρώ, θα αυξηθεί η εισφορά για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία σήμερα κοστίζει 566 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του Ιανουαρίου του 2023, οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιλέξουν και την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023. Όσοι δεν επιλέξουν, θα παραμείνουν στην κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2022.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς

Σε αντίθεση μ’ ότι θα ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην περίπτωση των μισθωτών, μονιμοποιείται από 1/1/2023 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών –για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση επιμερίζεται σε  -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνσή τους, και συμβάλλει αφενός στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα