Αγορές

"Ελεύθερη πτώση" στη Wall Street- Απώλεια 800 μονάδων για τον Dow Jones


Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση - μάλλον η χειρότερη για το 2019- στη Wall Street, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ, έδωσε σήμα για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας προκαλώντας τη νευρικότητα των επενδυτών που προχώρησαν σε μαζικό sell-off κατευθυνόμενοι στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων και των πολύτιμων μετάλλων..

Για πρώτη φορά από το 2007, αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς, ένα σπάνιο φαινόμενο που συνιστά οιωνό επικείμενης ύφεσης. Επιπλέον η στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου οδήγησε και την απόδοση του 30ετούς ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,03%.

Το δυσμενές αυτό φαινόμενο πυροδότησε ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με τη Citigroup να «βουλιάζει» 5,3%, τη JP Morgan 4,2% και τη Goldman Sachs 4,1%.

Νωρίτερα σήμερα, στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Συγκεκριμένα, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 4,8% τον Ιούλιο -ο πιο αδύναμος ρυθμός αύξησης των τελευταίων 17 ετών.

Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγορώντας τον πρόεδρό της, Jerome Powell, για την αντιστροφή της καμπύλης ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε τον εμπορικό πόλεμο που η κυβέρνησή του έχει εξαπολύσει ενάντια στην Κίνα.

Εξάλλου, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια υποχώρησαν κατά 1,8%. Αυτό προοιωνίζεται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός, παρά την ευρεία αύξηση στις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο, κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μια πιο «επιθετική» νομισματική χαλάρωση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τους κινδύνους που επαπειλούνται για την παγκόσμια οικονομία αντικατοπτρίζει και η πτωτική πορεία των οικονομικών μεγεθών της Γερμανίας. Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά από αύξηση 0,4% που είχε σημειώσει το α’ τρίμηνο του έτους.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 3,05% ή 800 μονάδες στις 25.479, ο S&P σημείωσε πτώση 2,93% στις 2.840 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,02% στις 7.773 μονάδες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση του Dow Jones από τις 5 Αυγούστου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 767 μονάδες ή 2,9% και για την χειρότερη ημέρα του δείκτη για το 2019.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (-5,8%), Walgreen Boots (-4,9%) και JP Morgan (-4,1%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε υψηλότερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «βουτιά» 3,3% στα 55,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό άνω των έξι ετών στα 1.527 δολ./oz, σημειώνοντας άνοδο 0,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1134 δολ. από 1,1172 την προηγούμενη μέρα.