Ενέργεια

ΕΛΕΤΑΕΝ: Αντίθετη στα μέτρα εξυγίανσης του λογαριασμού χρηματοδότησης ΑΠΕ


Την αντίθεσή της με το πακέτο των μέτρων εξυγίανσης του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή εκφράζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς 6% επί του τζίρου του 2020 για τα παλιότερα έργα Α.Π.Ε. που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, κάτι που σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ υπονομεύει την επενδυτική ασφάλεια. Τονίζει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις Α.Π.Ε «είναι οι μόνες των οποίων αυξάνεται η φορολόγηση εν μέσω κρίσης κορονοϊού, και ενώ αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων από αυτή την κρίση». Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά επίσης να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες για την εξέλιξη του λογαριασμού τα επόμενα χρόνια, στις οποίες βασίστηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα.

Η Ένωση χαρακτηρίζει πάντως θετικό το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την επέκταση του μηχανισμού των διαγωνισμών για τα νέα έργα ΑΠΕ έως το 2024, ζητά ωστόσο να καθιερωθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί ανά τεχνολογία όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης