Τράπεζες

Έλεγχος για πιθανό καρτέλ τραπεζών στις προμήθειες


Απειλεί με κυρώσεις ο Α. Γεωργιάδης, αιχμές για τρεις από τις τέσσερις συστημικές. Επιβεβαίωση του Σin.

Για εναρμονισμένες πρακτικές στην τιμολογιακή τους πολιτική ελέγχονται οι συστημικές τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του Σin, που είχε αποκαλύψει την έναρξη σχετικής έρευνας.

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει», διεμήνυσε στις διοικήσεις των τραπεζών ο υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή τις αποφάσεις τους για επιβολή νέων προμηθειών σε καθημερινές συναλλαγές, ενώ προειδοποίησε ότι θα εξεταστούν πολύ προσεκτικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές και θα επιβληθούν στις τράπεζες πρόστιμα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε μάλιστα ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεσμεύτηκε ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές, ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Καθώς οι τράπεζες, που είχαν δεσμευθεί έναντι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα επανεξετάσουν την πολιτική τους στις προμήθειες για καθημερινές συναλλαγές, δεν φαίνεται να προσανατολίζονται σε κάποιες ουσιώδεις αλλαγές, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα πάντα και αν χρειασθεί θα αναλάβει πρωτοβουλίες, εντός του θεσμικού πλαισίου και των ορίων που προβλέπει. «Όχι, δεν θα κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τις διοικήσεις των τραπεζών να πάρουν «λογικές» αποφάσεις για τις προμήθειες.

Τι εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σin, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχει στο παρελθόν διενεργήσει δύο σοβαρές έρευνες για εναρμονισμένες πρακτικές από τις τράπεζες, οι οποίες απέφυγαν τα πρόστιμα για την υπόθεση της ΔΙΑΣ μόνο αφού ανέλαβαν δεσμεύσεις να μην επαναλάβουν καταχρηστικές πρακτικές, έχει ήδη προχωρήσει αρκετά τη διερεύνηση των υψηλών προμηθειών που επέβαλαν οι τράπεζες για συναλλαγές στα ΑΤΜ με κάρτες άλλων τραπεζών.

Αυτή η έρευνα, σύμφωνα με όσα είπε και ο Γεωργιάδης στη Βουλή, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που ελέγχουν το 95% της τραπεζικής αγοράς, κινήθηκαν εναρμονισμένα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες επέβαλαν τις υψηλές προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες τρίτης τράπεζας, που κινούνται μεταξύ 2 και 3 ευρώ ανά συναλλαγή, επικαλούμενες το γεγονός ότι είχαν ήδη επιβάλει εξίσου υψηλές προμήθειες σε όσους έκαναν συναλλαγές με κάρτες ξένων τραπεζών και ήταν υποχρεωμένες, για να μην θεωρηθεί ότι κάνουν δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος ξένων, να επιβάλουν τις ίδιες προμήθειες και σε Έλληνες.

Αυτό που θα πρέπει να διαπιστώσει από αυτή την έρευνα η Επιτροπή είναι αν οι τράπεζες προχώρησαν σε συνεννόηση για να επιβάλουν ταυτόχρονα πολύ υψηλές προμήθειες, καταστρατηγώντας τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Προς το παρόν, η Επιτροπή δεν έχει αρχίσει να ερευνά το νέο «κύμα» προμηθειών που αρχίζουν να επιβάλλουν οι τράπεζες από σήμερα σε καθημερινές συναλλαγές, όπως η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν οι έρευνες αυτές καταλήξουν σε αποφάσεις για την επιβολή προστίμων, η Επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη να τιμωρήσει αυστηρά τις τράπεζες, δεδομένου ότι ήδη έχουν αναλάβει δεσμεύσεις από το 2008 να μην επαναλάβουν καταχρηστικές πρακτικές και θα θεωρηθεί ότι είναι υπότροπες.