Χρηστικά

Έλεγχοι καταθέσεων σε όσους δώρισαν μετρητά!


Η Εφορία εφαρμόζει το πόθεν έσχες για γονείς και παππούδες που δώρισαν χρήματα σε παιδιά και εγγόνια

Σε έλεγχο των κινήσεων τραπεζικών τους λογαριασμών οδηγούν οι δωρεές χρηματικών ποσών, μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, οι οποίες παρουσίασαν μεγάλη αύξηση, από τον Οκτώβριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Οκτωβρίου 2021 ισχύει η αύξηση των αφορολόγητων ορίων των δωρεών και γονικών παροχών στο ποσό των 800.000 ευρώ, αλλά η απροσεξία οδηγεί σε παγίδες.

Η διαδικασία που καθόρισε η ΑΑΔΕ για τη δωρεά χρηματικών ποσών, προβλέπει πως για να έχουν ισχύ, θα πρέπει:

  • Να γίνονται υποχρεωτικά με μεταφορά των ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών του δωρητή και του αποδέκτη της δωρεάς.
  • Να γνωστοποιηθούν στην οικεία Δ.Ο.Υ. είτε με email είτε με την αυτοπρόσωπη κατάθεση δήλωσης στην οποία θα αναγράφεται και το παραστατικό της τράπεζας που θα επιβεβαιώνει τη συναλλαγή.

Οι όροι αυτοί δεν τηρήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει και από τις ενδικοφανείς προσφυγές που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και έχει αποκαλύψει το Σin.

Ορισμένοι δωρητές, έκαναν δωρεές ποσών, σε τέκνα και εγγόνια, όχι μέσω μεταφοράς των ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό, αλλά με την κατάθεση μετρητών στους λογαριασμούς των τέκνων ή των εγγονών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να τους βεβαιώσει φόρο η Εφορία, ο οποίος ανέρχεται στο 10% επί που ποσού που δωρίσθηκε, το οποίο «τελεσιδίκησε» αφού έχασαν τις προσφυγές που άσκησαν στη ΔΕΔ.

Επίσης, με φόρο 10% κινδυνεύουν και όσοι υποβάλουν δήλωση δωρεάς στην ΑΑΔΕ, αλλά δεν καταθέσουν και το παραστατικό της τράπεζας, που να πιστοποιεί τη μεταφορά του ποσού από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Τα χειρότερα έπονται

Όμως οι δωρητές κινδυνεύουν να μπλέξουν αρκετά με την Εφορία, εφόσον τα ποσά που δωρίζουν, δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους είτε της τρέχουσας χρονιάς ή των προηγουμένων φορολογικών ετών.

Η ΑΑΔΕ παραλαμβάνοντας τις δηλώσεις και τα παραστατικά των δωρεών χρηματικών ποσών, προβαίνει άμεσα σε διασταύρωση των ποσών της δωρεάς με τις φορολογικές δηλώσεις του δωρητή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί, ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλα ποσά.

Όμως, οι ελεγκτές δεν σταματούν εκεί. Με την ευκαιρία της δήλωσης της δωρεάς και της γνωστοποίησης των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών των δωρητών, δίνεται εντολή διασταύρωσης και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος πενταετίας.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, οι πιστώσεις, οι αναλήψεις και οι μεταφορές εμβασμάτων συμφωνούν με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία οι εν λόγω υπόχρεοι. Ο έλεγχος γίνεται από:

  • Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
  • Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα