Οικονομία

Ελάχιστη ενίσχυση 8.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα 7


Το ελάχιστο ποσοστό ενίσχυσης για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7, θα ανέλθει στα 8.000 ευρώ  από 4.000 στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA.

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά το κλείσιμο του 6ου κύκλου την Τρίτη 16 του μήνα θα δοθεί διήμερη παράταση μέχρι και τις 18 του μήνα προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 σε όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 24 Φεβρουαρίου στοιχεία στην εφαρμογή “Τα Έσοδά μου”, στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να υποβάλουν μέχρι τότε τη σχετική δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι υπόλοιπες ενισχύσεις της επιστρεπτέας 6 θα πληρωθούν εντός της εβδομάδας. Θύμισε ότι ο 7ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις απώλειες για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Θα περιλάβει επίσης και τις νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας μέσα στο 2020 χωρίς το κριτήριο της μείωσης του τζίρου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ενισχυθεί από τον 5ο και το 6ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το μέτρο για αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και το 2022. Όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα είναι συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022, για το οποίο δήλωσε σχεδόν βέβαιος ότι θα γίνει πράξη.

Συμπλήρωσε, επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις και για το θέμα του ελάχιστου ποσοστού ηλεκτρονικών αποδείξεων από το 30% που ισχύει με βάση το γράμμα του νόμου.

«Υπήρχαν κριτήρια όπως σε όλες τις επιστρεπτέες. 138.461 επιχειρήσεις δήλωσαν οι ίδιες υψηλότερο τζίρο τον Ιανουάριο του 2021 από τον Ιανουάριο του 2020. 188.804 δεν μπόρεσαν να δηλώσουν τζίρο αναφοράς 200 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020. Ένα σημαντικό κομμάτι των συμπατριωτών μας έκαναν αίτηση ενώ γνώριζαν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν θα κριτήρια. Ειδικά όταν έχεις αύξηση τζίρου» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Για την επιστρεπτέα 7 σημείωσε ότι θα καταβληθεί προς το τέλος Απριλίου, το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται ενώ κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1000 ευρώ. «Θα έχει σκαλοπάτια η επιστρεπτέα 7 για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι στην επιστρεπτέα 7 θα συμπεριληφθούν και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Εν συνεχεία, τόνισε για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα ΟΠΑΠ και τις σχολές οδηγών δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου τους το 2020 με αυτόν του 2019. «Ακόμα, όλες οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 μπαίνουν στην επιστρεπτέα 7, χωρίς να έχουν μείωση τζίρου. Εκτός αν έχουν πάρει την επιστρεπτέα 5 και 6, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν μείωση τζίρου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33-34 δις. «Προσπαθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».

Κλείνοντας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τα ενοίκια και για τον Απρίλιο και να μην πληρώσουν οι μισθωτοί εισφορά αλληλεγγύης και το 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα