Διεθνή

Εκβιάζουν οι Τουρκοκύπριοι: Αποφάσισαν προσάρτηση της Αμμοχώστου!


Την απόφαση για να ανοίξει η Αμμόχωστος, η οποία παραμένει κλειστή από το 1974, έλαβε το Κοινοβούλιο του ψευδοκράτους.

Ειδικότερα, οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, αυτό θεωρείται ως ένα μέτρο πίεσης προς την Λευκωσία. Κι αυτό γιατί η Αμμόχωστος -αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση- θα προσαρτηθεί επίσημα στο καθεστώς του ψευδοκράτους.

Η πόλη της Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, η τ/κ πλευρά απέρριψε παρόμοια εισήγηση της ε/κ πλευράς, η οποία τύγχανε της έγκρισης των Ηνωμένων Εθνών. Όλα αυτά την ώρα που ο Πορθητής έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο γεώτρησης φθάνοντας σε βάθος 3.000 μέτρων.

Την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε επίσης από την Άγκυρα πως την Πέμπτη (20.06.2019), αποπλέει από τα νότια παράλια της Τουρκίας το έτερο γεωτρύπανο "Γιαβούζ", το οποίο με βάση τις οδηγίες θα επιχειρήσει γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή που έχει οριοθετηθεί από τη λεγόμενη Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, δηλαδή το ψευδοκράτος.

Ακόμη, την Πέμπτη η Τουρκία θα κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο News 24/7, και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε NAVTEX.

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.

Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.

Τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977–, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε δύο πολύ σημαντικά ψηφίσματά του για το Κυπριακό, περιέλαβε ρητές πρόνοιες για το ζήτημα της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει επίσης το έντονο ενδιαφέρον του για την Αμμόχωστο και έχει υπογραμμίσει σε αρκετές περιπτώσεις την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις