Πολιτική

Εκτροχιάζονται τα δημοσιονομικά της Ισπανίας


Εκτροχιασμός καταγράφεται στα δημοσιονομικά της Ισπανίας φέρνουντας ξανά σύννεφα πάνω από τη Μαδρίτη. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομίας, Luis de Guindos η Ισπανία θα καταγράψει έλλειμμα 3,6% φέτος και 2,9% το 2017 αποτυγχάνοντας για φέτος να προσραμοσθεί στο 3%. Σύμφωνα με τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με την Κομισιόν, η Ισπανία έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,8% το τρέχον έτος. Η Επιτροπή θεωρεί ότι έλλειμμα πάνω από 3% είναι "υπερβολικό".

Ζοφερό είναι το κλίμα και για την ανάπτυξη καθώς ο ισπανός Υπουργός αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για το 2016, δηλαδή από 3% σε 2,7%. Ως βασική αιτιολογία, όπως είπε, είναι η υποχώρηση της ισπανικής οικονομίας στις ξένες αγορές και σε άλλα στοιχεία που επηρεάζουν την εσωτερική ζήτηση,

Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό το προηγούμενο διάστημα και εκφράζονταν οι φόβοι από διάφορες πλευρές για την πορεία της ισπανικής οικονομίας. Ενδεικτική ήταν η τελευταία τοποθέτηση του ΔΝΤ για την Ισπανία...αλλά και για την Πορτογαλία. 

 To ΔΝΤ ζητά μέτρα από Ισπανία - Πορτογαλία για να μην εκτροχιαστούν

Προβληματισμό φέρνουν στην Ιβηρική χερσόνησο οι διαπιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την πορεία Ισπανίας και Πορτογαλίας. Τόσο ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πόλ Τόμσεν όσο και ο αναπληρωτής Φίλιπ Γκέρσον σημείωσαν πως οι δυο χώρες θα πρέπει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα:   

Η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% φέτος, όμως σχεδόν όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο. "Κατά την άποψή μας, μια προσαρμογή κατά περίπου μισή μονάδα του ΑΕΠ ή ακόμη περισσότερο θα ήταν χρήσιμη ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία", πρόσθεσε ο Γκέρσον.

Για την Πορτογαλία, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια έχει "χαλαρώσει" και είναι σαφές πως η Λισαβόνα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο, παρ' ότι σημείωσε ότι "η Πορτογαλία είναι σε δύσκολη κατάσταση", συνέχισε λέγοντας ότι με τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, "είναι σε καλύτερη θέση απ' ότι ήταν πριν από την κρίση".

"Πιστεύουμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση για το έλλειμμα, στο 2,2-2,3% του ΑΕΠ", κατέληξε.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις