Ενέργεια

Εκτός Turkish Stream η Ελλάδα - Η Ρωσία στο πλευρό της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζοντας το σκληρό ανατολίτικο παζάρι προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ελλάδα ενώ φαίνεται να έχει συμπτύξει μέτωπο για τη Ρωσία η οποία θέλει να προωθήσει τα δικά της ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα. 

Έτσι, όπως έγινε γνωστό η Ελλάδα τίθεται οριστικά εκτός του υπό σχεδίαση ρωσοτουρκικού αγωγού «Turkish Stream» καθώς η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, και όχι μέσω της χώρας μας, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσό-τουρκικής επιτροπής.

«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας» δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου του 2020.

Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ρωσία φαίνεται να συνδράμει την Τουρκία στις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς ως προστάτιδα δύναμη της Συρίας και σύμμαχος της Τουρκίας ενάντια στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας, Ισραήλ. Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ίδια είναι η μελλοντική προοπτική και οι εκτιμήσεις για τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που κρύβει η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, και τα οποία πιστεύεται ότι αν ανακαλυφθούν μπορούν να εφοδιάσουν ολόκληρη την Ευρώπη κάτι που αυτομάτως θα τη θέσει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού ενώ παράλληλα θα απωλέσει τη γεωπολιτική επιρροή που ασκεί σήμερα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ο ενεργειακός τροφοδότης της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε ότι «στην Μεσόγειο υπάρχουν επιτυχημένα ενεργειακά σχέδια στα οποία παίρνουν μέρος ρωσικές εταιρίες. Σε περίπτωση που αναπτυχθούν σχέδια τα οποία θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών από εμπορική άποψη, οι ρωσικές εταιρίες μπορούν να λάβουν αποφάσεις για συνεργασία με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως ο υπουργός δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, ωστόσο αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Russneft σε ένα τεράστιο κοίτασμα στο Ζοχ της Αιγύπτου. Μάλιστα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS αναφερόμενο στις δηλώσεις του υπουργού και στην περιοχή έγραψε γενικόλογα ότι υπάρχουν συνοριακές διαφορές μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου σχολιάζοντας τις ενέργειες της Μόσχας ανέφερε ότι η πρώτη παρτίδα χάθηκε από τους Αμερικανούς καθώς η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας είναι καθαρή. Το ερώτημα είναι, όμως, τι θα κάνουν οι Αμερικανοί στη Μεσόγειο. Και αυτό γιατί οι Ρώσοι έχασαν τον πόλεμο στα Βαλκάνια και δεν θα θελήσουν να χάσουν στη Μεσόγειο. Όσον αφορά τους S-400 οι επιλογές των Αμερικανών είναι μηδενικές. Η μόνη επιλογή που τους μένει είναι να προχωρήσουν κατά της Τουρκίας στο Ιράν.

Αναφορικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου σχολίασε πως η μεγάλη «σύγκρουση» θα γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Όμως, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την Ρωσία και την Τουρκία, στη Μεσόγειο καθώς από τη στιγμή που η αμερικανική πλευρά θα αποφασίσει να ενισχύσει τον άξονα που περνάει από το Ισραήλ, συνεχίζει στην Κύπρο και φτάνει στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις