Χρηστικά

Εκτός των 120 δόσεων 52.000 οφειλέτες των Ταμείων!


Φυλλοροεί και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αφού οι μισοί οφειλέτες που εντάχθηκαν, έχασαν τη ρύθμιση - Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ

Έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, περίπου 52.000 οφειλέτες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τους όρους και να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί που εντάχθηκαν στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, βγήκαν εκτός, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους παρά το «κούρεμα» και τις ευκολίες που προέβλεπε η ένταξή τους.

Τα δύο αυτά στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), και προκαλούν απογοήτευση για το μέλλον των ρυθμίσεων των χρεών και την δυνατότητα είσπραξης των παλαιών χρεών προς τα Ταμεία.

Σε συνδυασμό και με τις συνέπειες της πανδημίας, πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος αναγκάζεται να ρευστοποιεί επενδύσεις και καταθέσεις για να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, από τους συνολικά 485.070 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, από τις 22 Μαΐου 2019 που άνοιξε η σχετική εφαρμογή, μέχρι και τις 31 Μαρτίου τέθηκαν εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων, 51.596 οφειλέτες!

Δηλαδή, πριν κλείσει χρόνος από την ένταξη στη ρύθμιση, ήδη σχεδόν το 10%, την έχει χάσει, λόγω αδυναμίας καταβολής των δόσεων.

Το συνολικό ποσό που είχαν ρυθμίσει, εκείνοι που βγήκαν εκτός των 120 δόσεων ανέρχεται σε 892,7 εκατ. ευρώ, ποσά τα οποία το ΚΕΑΟ, θα πρέπει να τα διεκδικήσει μέσα από κατασχέσεις και διάφορα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σημειώνεται, πως το συνολικό ύψος των χρεών που εντάχθηκαν στις 120 δόσεις ανέρχεται σε 4,84 δισ. ευρώ, αλλά αφού άρχισε να φυλλοροεί η ρύθμιση, το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφερθεί σταδιακά στα ανείσπρακτα.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο οποίος αντιμετώπισε από την αρχή προβλήματα, λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών για την ένταξη των επιχειρηματιών σε αυτόν.

Κατά αρχήν το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν τον αποδέχονται και εάν στον διακανονισμό των χρεών κάποιου επιχειρηματία εμπλέκεται και τράπεζα, απλά δεν μπλοκάρεται.

Αντίθετα, προχωρούν αν υπάρχουν οφειλές μόνο προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μέχρι και τον Μάρτιο, στον Εξωδικαστικό είχαν ενταχθεί 2.252 οφειλέτες, οι οποίοι είχαν και χρέη προς τα Ταμεία. Όμως, από αυτούς, οι 994 ή το 44% έχασαν τη ρύθμιση, καθώς αδυνατούσαν να καταβάλουν τις δόσεις αποπληρωμής των χρεών τους.

Οι άλλες ρυθμίσεις

Παράλληλα από τον σχετικό πίνακα διαπιστώνεται ότι μεγάλες απώλειες οφειλετών, είχε και η ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις του 2015, αφού από τους 118.562 που εντάχθηκαν, βγήκαν εκτός, οι 68.180 οφειλέτες.

Επίσης η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχει επίσης σημαντικές διαρροές, αφού από τους 391.435 οφειλέτες, έχουν βγει εκτός οι 248.521. Όμως η συγκεκριμένη ρύθμιση, έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς μπορεί ο οφειλέτης με κάποιο «πέναλτι» να ενταχθεί ξανά, μια δυνατότητα που δεν υφίσταται για τις 100 και τις 120 δόσεις, αφού οι ρυθμίσεις αυτές έχουν κλείσει.

efka

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα