Χρηστικά

Εκτός πλειστηριασμών του Δημοσίου η 1η κατοικία αξίας έως 300.000 ευρώ


Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αναστέλλονται με την ένταξη σε ρύθμιση των οφειλών και για όσο διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής. Νέες διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ

Γλιτώνουν την κατάσχεση ακίνητα οφειλετών του δημοσίου, τα οποία αποτελούν πρώτη κατοικία και η αξία τους είναι κοντά στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Επίσης, οι πλειστηριασμοί ακινήτων ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό τους ως πρώτης κατοικίας αναστέλλονται με την ένταξη σε ρύθμιση των οφειλών και για όσο διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής.

Τις διευκρινίσεις αυτές έδωσε στη Βουλή έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποσαφηνίζοντας το τοπίο σχετικά με το καθεστώς κατασχέσεων ακινήτων. 

Αναλυτικότερα, στο έγγραφο της ΑΑΔΕ τονίζεται πως, με την ΠΟΛ.1055/12.5.2010 τονίστηκε ότι η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας) κλπ, ο οποίος θα πρέπει να αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Σε κάθε περίπτωση, πριν την έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού, εκτιμάται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., αν πιθανολογείται η κατάταξη του Δημοσίου στον πίνακα διανομής του πλειστηριάσματος του κατασχεθέντος ακινήτου καθώς και το χρονικό σημείο που κρίνεται πρόσφορο για τη διενέργεια του πλειστηριασμού από το Δημόσιο προκειμένου να εισπραχθεί σημαντικό ποσό οφειλής, αφού η μη τήρηση των προθεσμιών έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού δεν επιφέρει την ακυρότητα αυτού (άρθρο 41 Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).

Αυτό σημαίνει πως τίθεται εκτός της λίστας των πλειστηριασμών, η πρώτη κατοικία των οφειλετών, η αξία της οποίας βρίσκεται κοντά στα όρια της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Παράδειγμα για ζευγάρι χωρίς παιδιά το όριο είναι 2500.000 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο παιδιά με δύο παιδιά, το όριο της "προστασίας" είναι 300.000 ευρώ. Αναλυτικότερα τα όρια απαλλαγής από τον ΦΜΑ είναι:

Άγαμος 200.000 ευρώ

Έγγαμος 250.000 ευρώ

Έγγαμος ΑΜΕΑ 275.000

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Επίσης για τα οικόπεδα, επί ων οποίων θα κτιστεί 1η κατοικία, τα αφορολόγητα όρια είναι:

Για τον άγαμο 50.000 ευρώ.

Για τον έγγαμο 100.000, ευρώ.

Τα ποσά προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Πως η ρύθμιση «ξορκίζει» τον πλειστηριασμό

Ακόμη στο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.

Ωστόσο, σημειώνει, δεν προβλέπεται αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Επίσης, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής αναστέλλεται κατά περίπτωση η ποινική διαδικασία ή αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990, όπως ισχύει ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις