Οικονομία

Εκτοξεύεται +17%(!) η τιμή φυσικού αερίου - Η Γερμανία πουλάει ρωσικό σε Πολωνία-Ουκρανία


Εκρηκτική άνοδο σημειώνει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η Γερμανία συνεχίζει την κερδοσκοπία, μεταπουλώντας στην Πολωνία και την Ουκρανία ρωσικό αέριο, το οποίο στερεί από τη δική της και την ευρωπαϊκή αγορά.

Μετά από πολλές ημέρες αποκλιμάκωσης, η τιμή του προϊόντος εκτοξεύεται σήμερα 17,1% υψηλότερα, στα 94,2 ευρώ ανά Mwh, προκαλώντας έντονες ανησυχίες  σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις χωρών - όπως η Ελλάδα - όπου η χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ.

Η ραγδαία ανατίμηση του φυσικού αερίου αποδίδεται πρωτίστως στο γεγονός ότι για 15η συνεχή ημέρα, αντί να ρέει ρωσικό αέριο προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού "Γιαμάλ-Ευρώπη", η ροή είναι αντίστροφη - από τη Γερμανία προς Πολωνία και Ουκρανία.

Ο όγκος αερίου που κατευθύνεται ανατολικά έφθασε σήμερα το πρωί σχεδόν τα 9,9 εκατ. κιλοβατώρες στον κόμβο μέτρησης Μαλνόφ, στα γερμανοπολωνικά σύνορα.Οι εξαγωγές μεταπωλούμενου προϊόντος μέσω αυτού του αγωγού αντιστοιχούν περίπου στο ένα έκτο την ετήσιων εξαγωγών αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε ότι η Γερμανία μεταπωλεί ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία, αντί να ανακουφίζει με αυτό την "υπερθερμασμένη" δική της  αγορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα