ΕΥΖην

Έκθεση για τον θρυλικό φωτογράφο του street style Bill Cunningham


Ο Μπιλ Κάνινγχαμ (Bill Cunningham), ο θρυλικός φωτογράφος του street style που πέρασε δεκαετίες φωτογραφίζοντας τις πιο καλοντυμένες και τους πιο καλοντυμένους της Νέας Υόρκης στην Εβδομάδα Μόδας της αμερικανικής μητρόπολης, τιμάται με έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο μήνα. 

Η έκθεση είναι έργο του σκηνοθέτη Μαρκ Μπόζεκ, ο οποίος σχεδίαζε να κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ για τον Μπιλ Κάνινγχαμ, αλλά στη συνέχεια ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 και τα σχέδια ακυρώθηκαν. 

Αντί να διοργανώσει μία παραδοσιακή παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, ο Μπόζεκ αποφάσισε τώρα για να τιμήσει τη ζωή και το έργο του Μπιλ Κάνινγχαμ (1929-2016) να διοργανώσει μία συναρπαστική έκθεση με τίτλο «Experience the Times of Bill Cunningham», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε χώρο δύο επιπέδων, 1.627 τετραγωνικών μέτρων σε έξι ξεχωριστές αίθουσες.

Οι επισκέπτες της θα βιώνουν μοναδικές εμπειρίες, θα βλέπουν τις ενδυματολογικές τους επιλογές να μεταμορφώνονται ψηφιακά και να γίνονται αντάξιες μίας φωτογραφίας του αείμνηστου φωτογράφου. Θα υπάρχουν επίσης μεγάλης κλίμακας αναπαραγωγές των πιο διάσημων φωτογραφιών του Κάνινγχαμ και υλικό των πιο αξιόλογων συνεντεύξεών του σε βίντεο και ήχο. Το εικονικό ποδήλατο Biria του φωτογράφου με το οποίο πήγαινε στη δουλειά και το σήμα κατατεθέν μπλε τζάκετ του παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση. Ήχοι που αιχμαλωτίζουν την ενέργεια των δρόμων της Νέας Υόρκης θα ακούγονται στο βάθος.

Ο Κάνινγχαμ, ο οποίος ήταν μέρος του πολιτιστικού ιστού της Νέας Υόρκης για περισσότερες από έξι δεκαετίες, φωτογράφιζε κομψές προσωπικότητες όπως η Τζάκι Κένεντι, η Άννα Γουίντουρ, και ο Άντι Γουόρχολ στους δρόμους του Μανχάταν και κατέγραφε με την κάμερά του επιδείξεις μόδας και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Χαιρόταν επίσης να φωτογραφίζει απλούς ανθρώπους με εξαιρετικό γούστο. Οι εικόνες του που αναδύουν χρώμα, ανέμελη ομορφιά φιλοξενούνταν σε δύο εβδομαδιαίες στήλες στους Times.

Στόχος της έκθεσης είναι να αποτυπώσει την ουσία του Μπιλ Κάνινγχαμ, του φωτογράφου και του ανθρώπου.

Στις αρχές της καριέρας του, ο Μπόζεκ εργάστηκε ως παραγωγός στο Fox Style News, όπου έγραψε μια είδηση τριών λεπτών για τους φωτογράφους της Νέας Υόρκης, που προβλήθηκε το 1994.

Λίγο αργότερα, ο Κάνινγχαμ έμαθε ότι επιλέχθηκε να λάβει βραβείο από το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής. Πήρε τηλέφωνο τον Μπόζεκ και του ζήτησε να γυρίσει το βίντεο για την απονομή των βραβείων.

Ο Μπόζεκ έφτασε στο μικρό στούντιο του Κάνινγχαμ, αναμένοντας ότι η συνέντευξη θα διαρκέσει 10 λεπτά, αλλά προς έκπληξή του, ο φωτογράφος μίλησε ειλικρινά για ώρες. Όταν πέθανε ο Κάνινγχαμ το 2016 ο Μπόζεκ βρήκε τη συνέντευξη και με βάση το υλικό έγραψε και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «The Times of Bill Cunningham».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα