Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) στα Σώματα Ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, δημοσιοποίησε την ειδική έκθεση για το χρονικό διάστημα 2017-2018, από την οποία προκύπτει ότι από τις υποθέσεις που χειρίστηκε, η συντριπτική πλειονότητα (290) αφορά πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας και έξι υποθέσεις οργάνων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Η παρούσα Έκθεση παρουσιάζει τη δραστηριότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) για το χρονικό διάστημα 2017-2018. Αποτελεί την πρώτη έκθεση η οποία θα εκδίδεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο ΕΜΗΔΙΠΑ, χαρακτηριστικές περιπτώσεις, νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Συνήγορος για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον τομέα αυτό.
Από τις υποθέσεις που εξέτασε ο Μηχανισμός, 25 αφορούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατά την έννοια του άρθρου 137Α ΠΚ, 49 παράνομη χρήση όπλου, 10 προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, 3 αφορούν προσβολές κατά της ζωής, 37 προσβολές κατά της προσωπικής ελευθερίας, 145 προσβολές κατά της σωματικής ακεραιότητας, 7 ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ σε 21 περιπτώσεις διερευνήθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου. Σε 18 περιπτώσεις έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω διερεύνησής της, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την ελεγχόμενη υπηρεσία.
Ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ενάμιση χρόνο και η παρούσα αναφορά αποτελεί την πρώτη έκθεση. Η ειδική έκθεση θα εκδίδεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο ΕΜΗΔΙΠΑ, χαρακτηριστικές περιπτώσεις, νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Συνήγορος για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον τομέα αυτό.