Οικονομία

Έκτακτος φόρος 33% στα διυλιστήρια: Η Ελλάδα καλείται να το εφαρμόσει έως 31/12


Την επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η χώρα μας υποχρεούται να εφαρμόσει την απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.

Το σχετικό έγγραφο, που αποκάλυψε ο Γιώργος Αυτιάς στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΚΑΪ, καταγράφει, ότι "οι χώρες πρέπει να επιβάλουν αυτόν τον έκτακτο φόρο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών, με αφετηρία το 2019".

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του. με την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός επέμεινε για την υιοθέτηση της πρότασής του για την επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και όχι μόνον στο ρωσικό φυσικό αέριο και σημείωσε πως λυπάται καθώς Βρυξέλλες και κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε μια συμφωνία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός επέμεινε για την υιοθέτηση της πρότασής του για την επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και όχι μόνον στο ρωσικό φυσικό αέριο και σημείωσε πως λυπάται καθώς Βρυξέλλες και κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε μια συμφωνία.

Γεωργιάδης: Θα υπάρξει παρέμβαση στα καύσιμα

«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι επίκειται σχέδιο για τη μείωση της τιμής στην αντλία», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας έγγραφο - προσχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που παρουσιάστηκε, σήμερα το πρωί σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αναφέρεται στην επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων.

«Όπως ακριβώς χειριστήκαμε την αύξηση στο ρεύμα, βάζοντας έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 2 δισεκ. στην πηγή που έχουν επιστρέψει στους καταναλωτές ως επιδότηση στους λογαριασμούς, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση και στα καύσιμα που θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους Έλληνες πολίτες μόνους τους σε αυτή την κρίση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα της για το χειμώνα που θα είναι από τους πιο δύσκολους» ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, έχει κάνει τη μεγαλύτερη παρέμβαση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ μέτρα ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ που δεν είναι δανεικά, είναι από την υπεραπόδοση της οικονομίας και γυρίζουν στους πολίτες» τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο δήλωσε ότι θα είναι γενναία, όπως γενναία είναι όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Όμως η αύξηση στο φυσικό αέριο θα είναι τόσο πολύ μεγάλη, που και με την επιδότηση το φυσικό αέριο θα είναι ακριβό, διευκρίνισε, ζητώντας από τους πολίτες να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανση.