Ελλάδα

Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζήτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης


Το αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και οι πιέσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση προέβαλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στον Βόλο.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι από τα 2,5 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για τις συνολικές δαπάνες σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα περίπου 2,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν μόνον τις ανάγκες σε φυσικό αέριο. Αναφερόμενος στο ζήτημα των αναθεωρήσεων στο κόστος εκτέλεσης των δημοτικών έργων λόγω ανατιμήσεων σημείωσε ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης το πρόσθετο κόστος που προκύπτει είναι της τάξης του 30 – 40%.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Ζέρβας αξίωσε «μια απάντηση αύριο κιόλας» για το ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων, τονίζοντας ότι στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης η επιβολή του θα οδηγούσε σε πρόσθετα κόστη 5,5 εκατ. ευρώ. Υπενθύμισε δε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα τελευταία τρία χρόνια μείωσε τα δημοτικά τέλη οριζόντια για όλους κατά 30%, προκειμένου να υποστηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε, παράλληλα, επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με την υλοποίηση των χρηματοδοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ καθώς και αλλαγή του μοντέλου της κινητικότητας, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των δήμων. Έθεσε, τέλος, το ζήτημα της ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε πόλεις και για τους τουρίστες, αλλά και για τους κατοίκους, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες, με αξιοπρεπή ενοίκια και έσοδα για την τοπική κοινωνία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα