Χρηστικά

Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές


Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο άρθρα 7 της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τα έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες σοβαρές υλικές καταστροφές, ο υφυπουργός είπε πως «παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του κλάδου και της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους, οι εγκαταστάσεις των οποίων έχουν ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημίες που είναι σε τέτοιο σε βαθμό που δεν υπάρχει ασφάλεια στην παροχή της εργασίας και φυσικά αυτό πιστοποιείται από συγκεκριμένη Αρχή, να μπορούν να θέτουν τις συμβάσεις εργασίας σε αναστολή προκειμένου να αποζημιωθούν και οι εργαζόμενοί τους».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και φυσικά μετά τη λήξη του χρόνου εργασίας να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ. Θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και μάλιστα επί του ονομαστικού μισθού τους. Η αποζημίωση που θα λάβουν θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και δεν δεσμεύεται ούτε συμψηφίζεται με χρέη που μπορεί να έχουν σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ ή πιστωτικά ιδρύματα.

Οι εργοδότες θα πρέπει να ενημερώσουν το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ποιες συμβάσεις θέτουν σε αναστολή και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας για τον ειδικό μηχανισμό στήριξης εργαζομένων. Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα καθοριστούν οι σχετικές λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα