Πολιτική

ΕΚΤ: Εμείς θα αποφασίσουμε για QE, δεν εξαρτάται από Θεσμούς- ΔΝΤ


Η απόφαση θα ληφθεί με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα διενεργήσει η ΕΚΤ

Διακηρύσσοντας την πλήρη αυτονομία της από τους άλλους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ διαμηνύει προς πάντα ενδιαφερόμενο ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE είναι αποκλειστικά δική της αρμοδιότητα και μπορεί να γίνει μόνον με βάση τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από τις απόψεις της Κομισιόν και του Ταμείου. Το "μήνυμα" εστάλη με δηλώσεις  του Πέτερ Πράετ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  «Δεν θα στηριχθούμε σε άλλους, ούτε στον ESM ή στην Κομισιόν», είπε ο Πράετ σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Όλοι έχουν τη δική τους οπτική σχετικά με το ζήτημα. Οταν πρόκειται για την αγορά ομολόγων, πρέπει να σχηματίσουμε δική μας άποψη».

Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει εάν η απάντηση του σημαίνει ότι τα ελληνικά χρεόγραφα δεν πρόκειται να μπουν φέτος στο QE, επανέλαβε τη φράση «πρέπει να το κοιτάξουμε μόνοι μας». Κατά τους σχολιαστές, αυτό ήταν σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί ανεξάρτητα από τους άλλους Θεσμούς των δανειστών, λαμβάνοντας αποφάσεις με τα δικά της κριτήρια, χωρίς να δεχθεί περεμβάσεις ή "υποδείξεις".

 Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, τα έμμεσα βέλη στρέφονται πρός το ΔΝΤ, που επιμένει στις δικές του αναλύσεις βιωσιμότητας, αμφισβητώντας τις εκτιμ'ήσεις των Ευρωπαίων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ΕΚΤ ασκεί νομισματική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης και η πολιτική αυτή ήταν μέχρι τώρα αποτελεσματική. Υπάρχει, είπε, μία ευρύτερη ανάκαμψη, η οποία πιθανόν θα συνεχισθεί. Οι τιμές αυξάνονται ακόμη με βραδύ ρυθμό. «Αυτό, όμως, θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσει για να επέλθει μία αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Επομένως, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», σημείωσε.

Οσον αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ που επηρεάζουν τις αποδόσεις ομολόγων (κόστος δανεισμού) πολλών χωρών της Ευρωζώνης, επισήμανε: «Εάν αυξηθούν τα spreads για μία συγκεκριμένη χώρα, αυτό δεν είναι πρόβλημα νομισματικής πολιτικής. Δεν ξεχωρίζουμε συγκεκριμένες χώρες και ούτε είμαστε εδώ για να διασφαλίζουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις. Όταν έρθει η ώρα, θα κοιτάξουμε τον πληθωρισμό και θα δράσουμε ανάλογα, ανεξάρτητα από το αν θα διαμαρτυρηθούν κυβερνήσεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις