Διεθνή

ΕΚΤ: Εξετάζει τρόπους για την κατάργηση του QE


Τρόπους για την σταδιακή κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εστιάζοντας σε ιδέες όπως ένα νέου είδος πολυετών δανείων και κλιμακωτών αυξήσεων των επιτοκίων, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Η ΕΚΤ θα έχει δύσκολο έργο στα επόμενα χρόνια, καθώς θα πρέπει να αποσύρει το πρόγραμμα στήριξης χωρίς να πλήξει τον τραπεζικό τομέα.

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγές που βρίσκονται στην ΕΚΤ, σύμφωνα τις οποίες οι αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν ιδέες για την εύκολη μετάβαση, μεταξύ των οποίων και την αύξηση μόνο του επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων στην αρχή, και την προσφορά πολυετών δανείων σε κυμαινόμενα επιτόκια, σε μόνιμη βάση.

Αυτές οι ιδέες έχουν σχεδιαστεί για να αποτραπεί μια κρίση ρευστότητας την οποία φοβούνται τραπεζίτες και επενδυτές στη Νότια Ευρώπη.

Η συζήτηση, όπως επισημαίνει το Reuters, ήταν σε πρώιμο στάδιο και είναι απίθανο να διεξαχθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στις 13 Δεκεμβρίου, όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής θα εστιάσουν κυρίως στην επανεπένδυση των μετρητών που προέρχονται από το "βουνό" των ομολόγων των 2,6 τρισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης