Αγορές

«Εξυσε πάτο» το χρηματιστήριο, Ανοδος με συναλλαγές-μυστήριο


Τα funds πήραν κέρδη, η αγορά ξεφεύγει από τη μέγγενη

Τα επιθετικά funds που «σκότωσαν» τις προηγούμενες εβδομάδες τις τραπεζικές μετοχές, βυθίζοντας στα Τάρταρα τις αποτιμήσεις, πήραν τα κέρδη τους, άλλαξαν θέσεις σε μετοχές και Παράγωγα, ολοκλήρωσαν «αλχημείες» με μεταβιβάσεις πακέτων σε τιμές… 2015-2016 και η χρηματιστηριακή αγορά επιτέλους ανάσανε.

Το κλείσιμο των Παραγώγων απελευθέρωσε δυνάμεις και όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας με μεγάλο όγκο συναλλαγών και εντυπωσιακό τζίρο.

Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται, καθώς μάλιστα η σημερινή άνοδος συνδυάζεται με καλά νέα για το χρηματιστήριο: Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ με την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Europe Εmerging Μarkets το ΧΑ αποκτά μεγαλύτερη στάθμιση – και μπορεί να αναμένει ανάλογες εισροές κεφαλαίων.

Ερωτηματικό οι τράπεζες

Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο κινδυνολογικά σενάρια περί αυξήσεων κεφαλαίου, λόγω του κόστους που θα επωμισθούν οι τράπεζες για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων και την εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους.

Σκεπτικισμός επικρατεί και όσον αφορά την εξέλιξη της κερδοφορίας τους, σε συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας  και την πιστωτική επέκταση.

Σήμερα τα τραπεζικά χαρτιά έδωσαν πάλι τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά,  καλύπτοντας μάλιστα τα ¾ του συνολικού όγκου συναλλαγών.

Ερωτηματικά προκαλούν οι μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων που έγιναν σήμερα στις χαμηλότερες τιμές δυόμισυ ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεταβιβάσθηκαν πακέτα 7,5 εκατομμυρίων μετοχών Alpha Bank σε τιμές 1,197-1,221 ευρώ, που είναι οι χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 2016!
Ποια χαρτοφυλάκια πούλησαν στον «πάτο» και γιατί, μάλλον δεν πρόκειται να το πληροφορηθεί η αγορά…

Φαίνεται πάντως ότι η αγορά  έχει ήδη «ξύσει πάτο» και οι τρέχουσες τιμές θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Σ’ αυτό συνηγορεί και ο εντυπωσιακός σημερινός τζίρος (85,5 εκατ. ευρώ, συν 18,9 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων).

Μετοχές και δείκτες

Σημερα, μετά το κλείσιμο των Παραγώγων οι δείκτες κινήθηκαν με ισχυρή ανοδική δυναμική, η οποία αναμένεται ότι θα διατηρηθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 698,74 μονάδες, με κέρδη 2,60%. Βρίσκεται λοιπόν αντιμέτωπος με την ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση που εντοπίζεται στη ζώνη των 700.

Ο τραπεζικός δείκτης  σημείωσε άλμα +3,42%, με επικεφαλής της κούρσας την Πειραιώς (+6,7%).  Eurobank +3,7%, Alpha +3,4%, Attica Bank +2%, Εθνική +1,2%.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,36%, κλείνοντας στις  1.832,11 μονάδες.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +7,6%,  ΑΔΜΗΕ +5%, ΟΠΑΠ +4,8%, Τιτάν +4,1%,  Motor Oil +3,9%, ΕΧΑΕ +3,4%, Aegean +3%.
Στο κόκκινο μόνον η Grivalia (-1%).

Διαβάστε επίσης