Ελλάδα

"Έξυπνα Νησιά" θα γίνουν Σύμη, Αστυπάλαια και Μεγίστη - Το 2019 ο διαγωνισμός


Σε "Έξυπνα Νησιά" θα μετατραπούν Σύμη, Αστυπάλαια και Μεγίστη, με διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός του 2019 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η διάρκεια ολοκλήρωσης κάθε έργου εκτιμάται σε 12 μήνες και το 2021 αποτελεί το επιθυμητό έτος έναρξης της πλήρους λειτουργίας του πρώτου πιλοτικού αυτού project.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε η διευθύντρια Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια (ΔΕΔΔΗΕ), Ειρήνη Σταυροπούλου στη διάρκεια χθεσινοβραδινής της ομιλίας σε εκδήλωση της ΡΑΕ, που έγινε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα "Έξυπνα Νησιά" στα τρία προαναφερόμενα ελληνικά νησιά, η κ. Σταυροπούλου τόνισε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 55%-60%. Υπενθύμισε ότι από την ημερομηνία προκήρυξης των διαγωνισμών από τη ΡΑΕ, ύστερα από τη σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ και αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός εννέα μηνών από την προκήρυξή τους.

Κατά την ομιλία της η κα Σταυροπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ως διαχειριστή των μη διασυνδεδεμένων νησιών και των βασικών του αρμοδιοτήτων και παρουσίασε τη σημερινή εικόνα: τα 47 νησιά που ανήκουν σε 29 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, εκ των οποίων τα 28 είναι απομονωμένα μικροδίκτυα "isolated microgrid" και το ένα, η Κρήτη, αφορά σε Small Isolated System, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, η ίδια παρουσίασε τα καινοτόμα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη νησιωτική χώρα και αφορούν τα νησιά Κύθνο, Ικαρία, Τήλο, Άγιο Ευστράτιο, Σύμη, Μεγίστη και Αστυπάλαια.

"Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων αποτέλεσε ιστορική στιγμή για τη χώρα, όχι μόνο ως επιστέγασμα μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας και συνεργασίας πολλών φορέων, αλλά και ως δικαίωση όλων εκείνων που πίστεψαν και επέμειναν στο όραμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών" υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ. "Είναι ιστορική στιγμή για τις Κυκλάδες, γιατί ενώνονται ενεργειακά με την ηπειρωτική χώρα και απολαμβάνουν πλέον όλα τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης", υπογράμμισε.

Ο δρ Παπαχρήστου υπενθύμισε ακόμη ότι για τη συστηματική εξέταση των διασυνδέσεων του συνόλου των νησιών, η ΡΑΕ, συνέστησε τον Δεκέμβριο του 2015 ειδική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ), με στόχο την εξέταση της οικονομικότητας των διασυνδέσεων. Στη συνέχεια, με εσήγηση της ΡΑΕ, ακολούθησε και ο νόμος 4414/2016 που για πρώτη φορά έθετε το χρονικό πλαίσιο της εξέτασης αυτής και καθόριζε τις σχετικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, ήδη έχουν εξαχθεί τα πορίσματα για τις λοιπές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα οποία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για τη διασύνδεση του συνόλου των κυκλαδίτικων νησιών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιών της Δωδεκανήσου.

"Στην παρούσα φάση εξετάζονται τα νησιά του Β. Αιγαίου. Εντός του έτους ολοκληρώνεται η διαδικασία και ήδη από τα προσεχή προγράμματα ανάπτυξης των ηλεκτρικών δικτύων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα εντάσσονται σταδιακά και άλλες διασυνδέσεις νησιών. Μετά από εντατικές προσπάθειες έχει φτάσει σε σημαντική ωριμότητα και η Διασύνδεση της Κρήτης με ορατό πλέον ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα τρία- πέντε έτη" είπε.

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η ΡΑΕ θα συμβάλλει στην υλοποίηση και των λοιπών φάσεων Β' και Γ' της Διασύνδεσης των Κυκλάδων "που είναι απολύτως αναγκαίες, αλλά και στις λοιπές μεγάλες διασυνδέσεις που αποφασίστηκαν ή θα αποφασιστούν στο Αιγαίο".

Υπογράμμισε δε ότι η ΡΑΕ προνόησε, ώστε στο εξής η κατασκευή των μεγάλων διασυνδέσεων να μην επιβαρύνει σε καμία φάση τους καταναλωτές, καθώς το κόστος για τις διασυνδέσεις θα επιβάλλεται μετά την παύση των πετρελαϊκών σταθμών και θα υπερ-αντισταθμίζεται από τη μείωση των επιβαρύνσεων υπ0ηρεσιών κοινής ωφέλειας, λόγω αυτής της παύσης των σταθμών. "Αντίθετα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν εξαρχής οικονομικά οφέλη, τα οποία ολοένα και θα μεγαλώνουν, με τη σταδιακή απόσβεση των επενδύσεων", επισήμανε.

Διαβάστε επίσης