Πολιτική

Έξοδος στις αγορές με την «έγκριση» ξένων επενδυτών


Σειρά επαφών του Ευ.Τσακαλώτου, στο Λονδίνο, με ξένους επενδυτές. Αντικείμενο συζήτησης η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Οι σκέψεις στο Μαξίμου και ο ρόλος του ΔΝΤ

 Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αποτελεί το νέο κυβερνητικό «στοίχημα» και το Μαξίμου επιχειρεί να «ανιχνεύσει» από τώρα τις προθέσεις και τη «διάθεση» ξένων funds και επενδυτών. Τον ρόλο του… ιχνηλάτη έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μεταβαίνει στο Λονδίνο, προκειμένου σήμερα και αύριο να συναντηθεί με ξένους επενδυτές και να τους ενημερώσει για τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup αλλά και τις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης, που έχουν ως σημείο αναφοράς την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτή την ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμαστικής εξόδου. Οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ παρακολουθούν στενά την πορεία των ελληνικών ομολόγων (σημαντική μείωση της απόδοσης των διετών ομολόγων), μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον σύμβουλο του Δημοσίου, την γαλλική Rotchild, που έχει υπό την «εποπτεία» της τα τεχνικά ζητήματα των μελλοντικών εκδόσεων.

Εξοδος με καλύτερα επιτόκια έκδοσης, από τις αντίστοιχες προσπάθειες Σαμαρά

Αυτό που έχει αποσαφηνιστεί και αποτελεί αδιαπραγμάτευτο «συστατικό» στο εγχείρημα δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές,  είναι ότι το επιτόκιο έκδοσης θα πρέπει να είναι χαμηλότερο, από αυτό των δύο εκδόσεων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014.

Οι λόγοι είναι προφανείς και σχετίζονται τόσο με το επικοινωνιακό όσο και με το αμιγώς οικονομικό-τεχνικό σκέλος. Η κυβέρνηση θα αποτολμήσει να βγει στις αγορές, με καλύτερες συνθήκες από εκείνες της κυβέρνησης Σαμαρά, εκτιμώντας έτσι θα αποκομίσει και σημαντικά κέρδη σε πολιτικό επίπεδο.

Κλειδί η έκθεση του ΔΝΤ

Σημείο «κλειδί» για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος εξόδου στις αγορές, με «ευνοϊκές» συνθήκες, αποτελεί και η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα κοινοποιηθεί στις 27 Ιουλίου. 

Η έκθεση αποτελεί διαμορφωτή εξελίξεων και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Μαξίμου, που υποστηρίζουν, ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση προς το ΔΝΤ, έτσι ώστε η έκθεση να μην είναι ιδιαιτέρως σκληρή και λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις προσπάθειες, για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις