Ελλάδα

Εξώδικo Τουλουπάκη σε εφημερίδα για δημοσίευμα σχετικά με τους μάρτυρες της Novartis


"Ανακριβές, παραπλανητικό" με σκοπό την "παραπληρόφορηση και την συσκότιση ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς" χαρακτηρίζει με εξώδικη δήλωση της προς τους υπευθύνους της εφημερίδας "Καθημερινή" η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη το δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς στην εξώδικη δήλωση της προς τον διευθυντή και την συντάκτη του δημοσιεύματος τονίζει πως το έγγραφο το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα είναι απόρρητο και επομένως τίθεται ζήτημα, όπως αναφέρει, παράνομης διαρροής εγγράφου.

Η κ. Τουλουπάκη με την εξώδικη δήλωσή της ζητά την αποκάλυψη της πηγής του ρεπορτάζ αλλά και αποκατάσταση συγκεκριμένων σημείων του δημοσιεύματος που κατά την εισαγγελική λειτουργό είναι ανακριβή και εξυπηρετούν "αλλότρια συμφέροντα παραπληροφόρησης του κοινού".

Όπως αναφέρεται στο εξώδικο της Εισαγγελέα: "Σε κάθε δε περίπτωση, το επιχειρούμενο με το εν λόγω άρθρο, δηλαδή να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι άκυρες ως μη νόμιμες, πέραν του προφανούς σκοπού τον οποίο εξυπηρετεί, είναι και απολύτως εσφαλμένο. Ειδικότερα, πουθενά στο νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση του Έλληνα εισαγγελέα να γνωρίζει αν ο μάρτυρας θα αποκομίσει από τη μαρτυρική του κατάθεσή του οποιοδήποτε όφελος στο εξωτερικό (πράγμα πρακτικώς αδύνατο), αλλά ούτε καν υποχρέωσή του να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας μαρτύρων και δη δημοσίου συμφέροντος σε άλλη έννομη τάξη".

Σε δήλωση του ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος αναφέρει: Στο πλαίσιο της ελληνικής ή και της διεθνούς έννομης τάξης δεν υφίσταται καμία διάταξη νόμου, η οποία να απαγορεύει τη χρήση και αξιοποίηση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις και σε αλλοδαπές έννομες τάξεις υπό οιοδήποτε καθεστώς. Αντιθέτως, η Σύσταση του ΟΟΣΑ κατατείνει στην παροχή της προστασίας σε όσα πρόσωπα έχουν χρήσιμες πληροφορίες για αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς ανεξαρτήτως προσωπικών, χρηστών ή μη, κινήτρων. 

Ακόμη, όμως, και να ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των καταθέσεων, αφού δικονομικά αυτές παραμένουν έγκυρες και αξιοποιήσιμες, αλλά μόνο την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και ούτως της ανωνυμίας τους. Για όσους βέβαια σπεύδουν να χαρούν για μια τέτοια εξέλιξη, απλά να αναφέρουμε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους οδηγεί αμέσως σε πλήρη αποδεικτική δύναμη των καταθέσεών τους, ενώ υπό το καθεστώς προστασίας δεν παράγεται πλήρης απόδειξη και απαιτούνται συνοδά αποδεικτικά στοιχεία για την κατάγνωση ενοχής των εμπλεκομένων. 

Περαιτέρω, από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία. 

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέχρι τούδε χειρισμοί όλων των φορέων, δημοσιογράφων - πολιτικών από κάθε πλευρά, αλλά και δικαστικών οργάνων, δημιουργεί τον κίνδυνο συσκότισης της Υπόθεσης, ίσως και διπλωματικού επεισοδίου με τις ΗΠΑ, για τις οποίες η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis είναι νούμερο ένα προτεραιότητα, αναφορικά με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην αμερικανική δικαιοσύνη". 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις