Χρηστικά

Εξώδικη επίλυση διαφορών με την εφορία: «Ψαλίδι» σε πρόστιμα και 24 δόσεις


Μια νέα ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους να διευθετήσουν εξωδικαστικώς τις υποθέσεις που έχουν με τις φορολογικές αρχές, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Συγκεκριμένα όσοι φορολογούμενοι με εκκρεμότητες προς  την Εφορία, καταθέσουν προσφυγή στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2022, θα κερδίσουν «κούρεμα» έως 75% των προσαυξήσεων και αποπληρωμή των οφειλών σε έως 24 δόσεις.  Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται μετά το πέρας του συμβιβασμού να αποπληρώσου το 30% της συνολικής οφειλής, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε δόσεις.

Η διαδικασία

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων φορολογουμένων υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.eefdd.gr και  κατόπιν ειδική Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα και αποφαίνεται για τον τρόπο-μέγεθος διευθέτησης των διαφορών, που κατά περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε διαγραφή έως το 755 των προστίμων και προσαυξήσεων. προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων. 

Η αίτηση

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα ήτοι:

  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών
  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
  • Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
  • Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.
  • - Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα