Πολιτική

Εξελέγη ΠτΔ η Αικ. Σακελλαροπούλου, με 261 ψήφους


Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 261 ψήφων από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ  η μέχρι τώρα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Eίναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής, σε μιά από τις ελάχιστες εκδηλώσεις πολιτικής συναίνεσης και συναντίληψης. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Eπί 294 παρόντων βουλευτών έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22). "Παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ25 (8).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Αντ. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ25).

Οι κκ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δηλώνουν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ η κ. Αδάμου ότι θα ψήφιζε "παρών". Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης  Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε  επιτυχία κατά την άσκηση  των καθηκόντων της.