Διεθνή

«Εξέγερση» στη μικρασιατική Τουρκία κατά της εξόρυξης χρυσού


Στιγμές «εξέγερσης» όπως αυτές στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν με αφορμή την εγκατάσταση εργοστασίων επεξεργασίας μεταλλευμάτων χρυσού στην Πέργαμο χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές Αρχές, ξαναζεί η βορειοδυτική μικρασιατική Τουρκία. Αυτήν τη φορά με αφορμή τη λειτουργία ορυχείων χρυσού και την εξόρυξη του πολύτιμου μεταλλεύματος με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, στην περιοχή του όρους Ίδη απέναντι από τη βόρεια Λέσβο.

Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν επί μέρες κοντά στη μικρή πόλη Κιραζλί της επαρχίας του Τσανάκαλε, πραγματοποιώντας πορείες προς τα πεδία εξόρυξης των χρυσορυχείων, ενώ εκατοντάδες έχουν κατασκηνώσει από τις 25 Ιουλίου μέσα στο δάσος.

Όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη κοπεί 195.000 δέντρα αντί των 46.000 που προβλεπόταν από την κατατεθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ σημειώνουν ότι η χρήση κυανιούχων αλάτων θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού η κατασκευασθείσα λίμνη κυανίου βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα της περιοχής με συχνές σεισμικές διεργασίες και δίπλα σε φράγμα νερού. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Τσανάκαλε, Ρεμπιγιές Ουνουβάρ, υποθηκεύουν το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

«Μπορούμε να κάνουμε χωρίς τον χρυσό, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς το Καζ Νταγ» (σ.σ. την Ίδη) λέει το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και οργανώσεις που συμμετείχαν το 2013 σε διαμαρτυρίες για την κατεδάφιση του γκεζί παρκ της Κωνσταντινούπολης, που εξελίχθηκαν σε εθνική αντικυβερνητική αναταραχή που κατεστάλη βίαια με εκατοντάδες συλλήψεις.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντούν στους διαδηλωτές τονίζοντας ότι μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και μίας τρίτης γέφυρας στα στενά του Βοσπόρου, υποστηρίζουν την οικονομία της χώρας. Η εκμετάλλευση των ορυχείων χρυσού είναι απαραίτητη ώστε να μειώσει η Τουρκία την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, χρησιμοποιώντας τους δικούς της φυσικούς πόρους, βοηθώντας, επίσης, να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η εξόρυξη στην Ίδη γίνεται από την εταιρεία Dogu Biga Mining, θυγατρική της Alamos Gold Inc στην Τουρκία, με έδρα το Καναδά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις