Οικονομία

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη Θεσσαλονίκη


Μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων διακινούσε σε Ελλάδα και εξωτερικό, η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 18 εκατ. τσιγάρα, που μεταφράζονται σε διαφυγόντες δασμούς άνω των 5,5 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης χθες, συνελήφθησαν τρεις Έλληνες κι ένας αλλοδαπός. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, που περιλαμβάνει άλλον έναν συνεργό τους, για σύσταση συμμορίας, παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Όπως προέκυψε, οι δράστες, από τον Μάρτιο του 2018 είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που πωλούσε λαθραία καπνικά προϊόντα, χωρίς καταβολή του ανάλογου νόμιμου φόρου, τέλους, δασμού ή άλλης επιβάρυνσης, ζημιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τις εταιρείες καπνικών προϊόντων.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, που είχε νοικιάσει συνεργός της οργάνωσης, ενώ τα λοιπά μέλη της ήταν επιφορτισμένα με τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό του με καπνικά προϊόντα.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά την κίνησή τους από και προς τον αποθηκευτικό αυτό χώρο, οι δράστες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς απενεργοποίησης συσκευών εντοπισμού θέσης (GPS) και πινακίδες κυκλοφορίας αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ εντός της αποθήκης εντοπίστηκε μηχανισμός απενεργοποίησης συσκευών παρακολούθησης και κλειστό εσωτερικό κύκλωμα παρακολούθησης.

Κατά την έρευνα στον αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 924.000 πακέτα τσιγάρων, δηλαδή 18.480.000 τσιγάρα, διάφορων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, 173.046 συσκευασίες καπνού διάφορων επωνυμιών, οι οποίες δεν έφεραν την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, συνολικού βάρους 8.652,3 κιλών, τρία οχήματα, ένα φορτηγό (τράκτορας με επικαθήμενο) και δύο Ι.Χ.Ε. επιβατικά αυτοκίνητα, συσκευή καταγραφής εικόνας, τρεις ψηφιακές κάμερες και δύο οθόνες, τέσσερις μηχανισμοί απενεργοποίησης συσκευών εντοπισμού θέσης (GPS), κλαρκ και δύο ηλεκτρικά ανυψωτικά μηχανήματα, οκτώ κινητά τηλέφωνα και 705 ευρώ.

Οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και λοιποί φόροι υπολογίζονται συνολικά σε 5.791.686,29 ευρώ.

Τα σχετικά με τη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων κατασχεμένα αντικείμενα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Θεσσαλονίκης για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ τα κατασχεμένα αυτοκίνητα θα αποσταλούν στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.