Αγορές

Εξανεμίστηκαν 2,1 δισ. στο Χρηματιστήριο! Καταποντισμός για τις τράπεζες (-4,28%)


Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να καταποντίζονται καταγράφοντας απώλειες έως -5% και τους πωλητές να στήνουν πάρτι, κυριαρχώντας πλήρως στη συνεδρίαση.

Η αγορά συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 3,87%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, στοιχείο που καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο τη δυναμική των σημερινών απωλειών.

Η αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο DBRS δεν λειτουργεί ως σπινθήρας ανάφλεξης νέου ράλι και διαμόρφωσης θετικού κλίματος στην αγορά.  Η προεξοφλημένη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση των προοπτικών υψηλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων και την άνοδο των μετοχών που έχει ήδη αποφέρει πολλά κέρδη, δεν μετριάζουν απλώς την επενδυτική ζωηράδα, αλλά δημιουργούν συνθήκες τελμάτωσης της αγοράς και μαζικών ρευστοποιήσεων σαν τις σημερινές.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν κυρίως οι τράπεζες, λόγω της προοπτικής διενέργειας διαδοχικών placement για τη διάθεση πακέτων μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.  Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να χάνει έως και -5% και τελικά έκλεισε με απώλειες -4,28%. Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε στο -4,9% και κάτω από τα 6 ευρώ για πρώτη φοά από τις 6 Ιουλίου. Στο -4,2% κύλησε η μετοχή της Αlpha Bank, στο -4,8% βρέθηκε η μετοχή της Eurobank και κατά -2,2% υποχώρησε η μετοχή της Πειραιώς.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, υποχώρησε στο -2,2% και τα 3,06 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολίσθησε κατά 4,9% και «έπεσε» κάτω των 6 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 6 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -4,2% και το 1,44 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να τερματίζει στο -4,8% και το 1,51 ευρώ.

Το ταμπλό ήταν κατακόκκινο και οι βασικοί δείκτες κατέληξαν με έντονο αρνητικό πρόσημο. Μεγάλες απώλειες άνω  του 2% για blue chips όπως η ΔΕΗ,  η Mytilineos, η Jumbo,  η Cenergy,  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aegean, η Motor Oil.

Γύρισαν πτωτικά οι ευρωαγορές

Στις ευρωαγορές η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αρνητική, παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα.  Οι επενδυτές προσπαθούν να «διαβάσουν» τις προθέσεις της EKT για τα επιτόκια, αναζητώντας κατεύθυνση. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί -0,19% και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υ 0-35%

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.267,33 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,47%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 86,53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,92%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,00%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+0,79%), της Σαράντης (+0,39%) και της Autohellas (+0,30%).Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-4,93%), της Εθνικής (-4,92%), της Eurobank (-4,85%), της Ελλάκτωρ (-4,70%)Aegean (-4,39%) και της Alpha Bank (-4,28%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-4,50%), των Τραπεζών (-4,28%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,04%).

Ανοδικά κινήθηκαν 15 μετοχές, 94 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις