Διεθνή

Γιούνκερ: Μην πυροβολείτε τη Μέι


Η προθεσμία του Brexit μπορεί να παραταθεί ξανά πέραν της 31ης Οκτωβρίου, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλές δυσχ΄ρειες ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Γιούνκερ εξήρε την προσωπικότητα και την στάση  της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι ξέρει να διαπραγματεύεται και έχει δύναμη χαρακτήρα.

Παράλληλα αποδοκίμασε τη στάση πολλών Βρετανών βουλευτών, που περαμβάλλουν  ανυπέρβλητες δυσχέρειες σχετικά με το Brexit, επιδιώκετας πάνω από όλα την απομάκρυνση της Μέι.
Ο Γιούνκερ καυτηρίασε την εναντίωση πολλών βουλευτών στην Μέι, τονίζοντας ότι αυτό μεταφέρει την συζήτηση από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο θέμα της ηγεσίας.

Η πολιτική αναστάτωση που έχει προκληθεί  αυξάνει τις πιθανότητες παραίτησης της Μέι.
Σύμφωνα με το BBC, και άλλοι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ, η οποία υπέβαλε χθες την παραίτησή της. 
Την παραίτηση της Λίντσομ προηγήθηκε το "ok" της Μέι για μία καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κατά τις οποίες αναμένεται ταπεινωτική ήττα από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα (Brexit) του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ.