Επιχειρήσεις

Η FAMAR των Μαρινόπουλων εξαγοράσθηκε από York και ECM


Μετά την ομώνυμη αλυσίδα σουπερμάρκετ, αλλάζει χέρια και η ναυαρχίδα του επιχειρηματικού ομίλου Μαρινόπουλου, η εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών FAMAR, που κατέχει κορυφαία θέση στον κλάδο, δραστηριοποιούμενη σε πολλές ευρωπαίκές χώρες με εργοστάσια και δίτυα πωλήσεων. 

Τα αμερικανικά funds York Capital Management (York) και Elements Capital Management (ECM), που είχαν εισφέρει ήδη σημαντικά κεφάλαια για τη στήριξη της Famar  και θυγατρικών της, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ολοκλήρωσαν την από κοινού εξαγορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στη Νότια Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η σημαντική αυτή συναλλαγή που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου, συμπεριλαμβάνει τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και τις δραστηριότητες διανομής στην Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε συνολικό τζίρο 210 εκατ. ευρώ και προσωπικό 1.900 ατόμων.

Η York και η ECM έχουν ήδη προβεί σε μια σημαντική επένδυση νέου κεφαλαίου στις εταιρείες, ώστε να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους με τους εμπορικούς τους εταίρους και να επανεστιάσουν την επιχειρησιακή τους δράση προς την ίδια κατεύθυνση.

Εκπρόσωπος της York και της ECM δήλωσε: «Η ομάδα της York, της ECM και οι σύμβουλοί τους, εντυπωσιάστηκαν από την αφοσίωση και πίστη της διοίκησης και του προσωπικού στο όραμα της εταιρείας. Είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα επιτυχημένο μέλλον για την επιχείρηση, το προσωπικό, τους συνεργάτες και πελάτες της εταιρείας».

«Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και συνεισέφεραν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής» προσθέτει.

Επικεφαλής της νέας εταιρείας έχουν τοποθετηθεί ο Ίαν Κούπερ (CEO - Διευθύνων Σύμβουλος), ο Κώστας Ρεγγής (COO - Γενικός Διευθυντής) και ο Μάρνιξ Μπόργκουτς (προσωρινός CFO - Οικονομικός Διευθυντής). Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Τζεφ Μορόντ.

Την ομάδα συμβούλων των York και ECM συνθέτουν η διεθνής εταιρεία νομικών συμβούλων Reed Smith (υπεύθυνος νομικός σύμβουλος για τη συμφωνία), η Ernst & Young, η Pérez-Llorca (Ισπανία), η Legance (Ιταλία), η Παπαπολίτης & Παπαπολίτης (Ελλάδα) και η IQVIA.

Η York αποτελεί μία διεθνή εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, που διαχειρίζεται 18 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία και ειδικεύεται σε εξειδικευμένες επενδύσεις. Η ECM είναι επενδυτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων και της οποίας τα κεφάλαια στοχεύουν σε εξειδικευμένες επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές πίστεως.