Χρηστικά

«Εξαφάνισαν» 500.000 ανέργους, μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας!


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι τον Μάρτιο ήταν 508.744 άτομα, ενώ για τον ίδιο μήνα ο ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.035.580 άτομα!

Με την εξαφάνιση 500.000 ανέργων που υπάρχουν στα αρχεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει μείωση της ανεργίας κάτω από το 11%.

Η διαφορά των ανέργων που καταγράφουν οι δύο φορείς, οι οποίοι είναι κρατικοί, είναι τεράστια και υπερβαίνει τις 500.000!

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι άνεργοι τον περασμένο Μάρτιο ήταν 508.744 άτομα, ενώ για τον ίδιο μήνα ο ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.035.580 άτομα.

Προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 526.836 ατόμων, που σημαίνει πως η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε λιγότερο από το 50% των ανέργων που είναι δηλωμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Έτσι, με την απόκρυψη πάνω από τους μισούς ανέργους, το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο του 2023 υποχώρησε στο 10,9% έναντι 12,7% τον Μάρτιο του 2022 και 11,3% τον Φεβρουάριο του 2023.

Μαύρη εργασία!

Προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαφορά, η ΕΛΣΤΑΤ επικαλείται το επιχείρημα της «μαύρης εργασίας» η οποία φυσικά, δεν δηλώνεται και ο άνεργος εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ και να επωφελείται από τα ευεργετήματα.

Ωστόσο, για να συμβαίνει αυτή η εκδοχή, θα πρέπει ο άνεργος που είναι δηλωμένος στον ΟΑΕΔ, να δηλώνει στην ΕΛΣΤΑΤ, που είναι επίσημος κρατικός φορέας, πως ο ίδιος εργάζεται κρυφά, με κίνδυνο να υποστεί σημαντικές κυρώσεις!

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δεν διαγράφεται.

Ακόμη η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η Στατιστική Αρχή, ως «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία:

  • δεν εργάζονται,
  • είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
  • αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες. Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.

Κατά συνέπεια, υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.

Εκκαθάριση μητρώου ΔΥΠΑ

Πάντως, οι όροι εγγραφής και διατήρησης της ιδιότητας του ανέργου έχουν αλλάξει με τον νέο νόμο και σταδιακά θα διαγραφούν από τα μητρώα της ΔΥΠΑ όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια.

Μεταξύ άλλων, θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ, τα άτομα στα οποία θα προσφερθεί εργασία και δεν θα την αποδεχτούν, ενώ θα διαγράφονται και όσοι αρνηθούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

Το όριο είναι 14.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα και τα 20.000 ευρώ για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δίνεται προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το αντίστοιχο όριο για μονογονεϊκή οικογένεια είναι 23.000 ευρώ συν τις όποιες προσαυξήσεις.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία του Μαρτίου είναι εδώ και τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τους εγγεγραμμένους ανέργους του Μαρτίου είναι εδώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα