Αγορές

Εκρηκτική άνοδος στην Wall Street


Ξέφρενο ράλι πραγματοποίησαν οι δείκτες στην Wall Street, αντιδρώντας αισθητά από τις χθεσινές απώλειες. Καταλύτες αποτέλεσαν τα θετικά μακροοικονομικά νέα, η ομιλία Πάουελ κατά την οποία έγινε σαφές πως η Fed θα είναι ιδιαίτερα υπομονετική με την αύξηση των επιτοκίων, συναρτήσει πάντα της πορείας της αμερικάνικης οικονομίας. Θετικά είναι τα μήνυμα επίσης στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Πεκίνου, ενώ υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση αξιωματούχων. Εν τέλει, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 3,29% στις 23,433 μονάδες, ο S&P500 με άνοδο 3,43% στις 2,531 μονάδες και ο Nasdaq ακόμη ψηλότερα στις 6,738 μονάδες με άνοδο 4,26%. Πιο αναλυτικά: 

Ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις η δημιουργία θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τον τελευταίο μήνα του 2018 δημιουργήθηκαν 312.000 θέσεις εργασίας από 176.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 177.000.

Εξάλλου αυξήθηκε κατά 0,2% και το ποσοστό της ανεργίας, στο 3,9 από 3,7% τον Νοέμβριο, με την αύξηση να αποδίδεται στην άνοδο του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, το οποίο ανήλθε στο 63,1% από 62,9%.  Σημαντική άνοδο σημείωσε και το μέσο ωρομίσθιο, ένα μέγεθος το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την πορεία του πληθωρισμού. Ειδικότερα, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,4% τον Δεκέμβριο μετά από άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να "παγώσει" η αύξηση των επιτοκίων της Fed, αν δεν κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός. Αυτός διαμηνύει η γνωστή αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Λορέτα Μέστερ διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, πως η αμερικάνικη οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.

«Αν δεν δούμε μια άνοδο του πληθωρισμού και δούμε την αγορά εργασίας να παραμένει σχετικά ισχυρή σε σχέση με το πού είμαστε τώρα, τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη πως δεν είμαστε ουδέτεροι» σημείωσε σε συνέντευξή της στο CNBC.

«Η οικονομία θα μας πει πού βρισκόμαστε» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Fed μπορεί να επανεξετάσεις τις προβλέψεις της για τις αυξήσεις επιτοκίων.

Λίγο αργότερα η ομιλία Πάουελ έδωσε τον τόνο επισήμως για τον τρόπο που θα χειριστεί την κατάσταση η Fed. Ο ίδιος θέλησε ωστόσο να πάρει αποστάσεις από την απαισιοδοξία των αγορών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας πως «τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά και καταδεικνύουν ότι το momentum θα συνεχιστεί και το 2019».

Διαβάστε: Όλα ανοιχτά στη Fed: Ο Πάουελ δεν παραιτείται ακόμα και αν το ζητήσει ο Τραμπ

Σημαντικό θεωρείται το τετ α τετ που θα έχουν εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου στο Πεκίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου για το πλαίσιο των προσπαθειών να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για το εμπόριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο έκλεισε με κέρδη την Παρασκευή, καταγράφοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο τον τελευταίο μήνα. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού έκλεισε με άνοδο 1,9% στα 47,96 δολάρια το βαρέλι. 

Χαμηλότερα κινήθηκε ο χρυσός, κλείνοντας ωστόσο οριακά υψηλότερα για την εβδομάδα. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 0,7% στα 1.285 δολάρια ανά ουγκιά. Για την εβδομάδα ενισχύθηκε 0,2%