Επιχειρήσεις

Εκπρόσωπος συνδικάτων: Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και ενιαία


«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε εδώ, όρθιοι, και αυτό το οφείλουμε στη μεγάλη αλληλεγγύη που έχετε δείξει όλο αυτό το διάστημα. Με ενότητα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Δίνουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν», ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης.

Ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τον αγώνα τους, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο εργατικό κίνημα και τόνισε: «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες. Οι 80 νεκροί στις βάρδιες. Οι εκατοντάδες θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες και οι εκατοντάδες σακατεμένοι. Ο ιδρώτας όλων όσων γλιτώσαμε από τον θάνατο και τις αρρώστιες. Αυτά, αυτά είναι που έχουν κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα. Δεν τη χαρίζουμε. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και ενιαία».

Όπως υποστήριξε, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, προωθείται η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να διασφαλίζονται η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας εργοστασίου και μεταλλείων, ο παραγωγικός χαρακτήρας της και οι θέσεις εργασίας: «Με τα σήμερα δεδομένα, μέχρι το τέλος του έτους η ΛΑΡΚΟ δεν θα έχει ρεύμα, δεν θα έχει πρώτες ύλες, διακόπτονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στις εργολαβίες, θα σταματήσει τη λειτουργία της. Η ΛΑΡΚΟ, μετά από 56 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας, στην κυριολεξία παίζεται στον "τζόγο", για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να σταματήσουν τη λειτουργία της, να απολύσουν τους εργαζόμενους».

Επίσης, μίλησε για το ανελέητο χτύπημα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μέσα από μεγάλες περικοπές και τις επιπτώσεις που ήδη έχουν γίνει αισθητές και στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Πολίτης επεσήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ «συγκρούστηκαν και αντιμετώπισαν στα ίσα τη λάσπη των μεγάλων καλοπληρωμένων αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». «Η επίθεση, όμως, που δεχτήκαμε δεν ήταν μόνο από τα έξω. Ήτανε και είναι και από τα μέσα. Κυβερνητικός μηχανισμός μέσα στους εργαζόμενους, τσιράκια του Σταϊκούρα, κυρίως όπου είναι μπλεγμένοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ακόμα και στο συνδικαλιστικό κίνημα, από την πρώτη στιγμή προβοκάρουν τον αγώνα μας», πρόσθεσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να απομονώσουν όσους προσπαθούν με διάφορους τρόπους να υπονομεύσουν τον αγώνα τους και να διασπάσουν την ενότητά τους.

Ακόμη, υπογράμμισε τη διαχρονική, συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, για τη μέχρι σήμερα πορεία της ΛΑΡΚΟ και την πολιτική κατεύθυνσή τους, στην οποία εντάσσεται «η απαξίωση αρχικά και η εκποίηση τώρα της ΛΑΡΚΟ».

Υπενθύμισε ότι οι προτάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι στη Βουλή εδώ και οκτώ μήνες, αλλά «από όλους αυτούς που κυβέρνησαν, κανένας δεν το έβαλε θέμα, κανένας δεν τόλμησε -έστω και τώρα που είναι αντιπολίτευση- να συζητηθούν αυτές».

«Μόνο με την εφαρμογή των θέσεων και των προτάσεων των εργαζομένων μπορεί να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να ανοίξουν χιλιάδες νέες. Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Πολίτης και κατέληξε: «Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την πραγματική και εγγυημένη συνέχιση και ανάπτυξη της δουλειάς μας. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό. Ο λαός απαιτεί τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Σύγχρονο Κούγκι θα γίνουμε αν χρειαστεί. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Κλιμακώνουμε. Με την ψήφιση του αντικοινωνικού πακέτου είμαστε έτοιμοι να δώσουμε "το παρών" με νέα απεργιακή κινητοποίηση έξω από τη Βουλή».

 

Διαβάστε επίσης