Χρηστικά

Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση των αναδρομικών στην Εφορία


Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου και να πληρώσουν τον έξτρα φόρο έως 31 Ιανουαρίου 2022

Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση στην Εφορία των αναδρομικών που εισέπραξαν εντός του 2020, χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει τον Ιανουάριο και χωρίς πρόστιμα, εάν η δήλωση είναι οικειοθελής και εντός προθεσμίας, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις σε όσους δεν τα δηλώσουν και τους εντοπίσουν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι που έλαβαν εντός του 2020 αναδρομικές αποδοχές. Πρόκειται για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Μισθωτούς για την καθυστερημένη είσπραξη αμοιβών.
  • Συνταξιούχους που έλαβαν με καθυστέρηση αναδρομικά συντάξεων
  • Γιατρούς του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Ανέργους για τη λήψη αναδρομικών επιδομάτων ανεργίας.
  • Αγρότες, που έλαβαν επιδοτήσεις στα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν δηλώθηκαν.

Πώς υποβάλλεται

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Δηλαδή, ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε εντός του 2020.

Αν, π.χ. τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020, αφορούν το φορολογικό έτος 2017, θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2017. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2027 με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Σημειώνεται πως ο φόρος στο εισόδημα θα επανυπολογιστεί στο σύνολο του εισοδήματος του συγκεκριμένου έτους, μετά την προσθήκη των αναδρομικών, που σημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση θα είναι υψηλή.

Ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45% και σε όσους το συνολικό τους εισόδημα, μετά την προσθήκη των αναδρομικών υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που είναι 2,2% - 10%.

Ο νέος φόρος που θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31 η Ιανουαρίου 2022. Εναλλακτικά, μπορεί να ρυθμιστεί η καταβολή του σε έως 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

Πάντως δεν επιβάλλονται πρόστιμα εάν υποβληθούν εμπρόθεσμα, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 οι τροποποιητικές δηλώσεις, αλλά θα επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, σε όσους χάσουν την προθεσμία ή ακόμη χειρότερα, σε όσους δεν δηλώσουν τις αναδρομικές αποδοχές και τους βρει η Εφορία μέσα από διασταυρώσεις.

Τέλος, οι φορολογούμενοι οι οποίοι μετά από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα