Ελλάδα

ΕΚΠ: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση


Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, που πλήττει από σήμερα τη χώρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπως:

- Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου, χωρίς καμία περικοπή.

- Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

- Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, την ένταση εργασίας και τη χρησιμοποιούμενη στολή εργασίας–ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

- Περιορισμός βαριών εργασιών, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

- Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

- Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

- Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, πολλές φορές, η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.

- Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στην πηγή τους.

-Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμα και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κλπ).

- Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κλπ), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης».

«Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά και ζητά να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα σωματεία μέλη του να πάρουν πρωτοβουλίες να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοσία, καθώς και τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέματα της υγείας τους.

«Να απευθύνονται στα σωματεία τους και στο ΕΚΠ και να επιβάλουμε με τη δράση μας μέτρα προστασίας της υγείας» τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα